Index Vakbarát Hírportál

Nem a kevesebb széklet, hanem több fa a megoldás a brazil elnök szerint

2021. november 2., kedd 10:24

A brazil kormány a glasgow-i klímacsúcs alkalmából a korábbiaknál ambiciózusabb klímacélokat, a szén-dioxid-kibocsátás radikálisabb csökkentését és az illegális erdőirtás elleni hatékonyabb küzdelmet jelentette be hétfőn – írja az MTI.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az eddig ígért 43 százalék helyett 50 százalékkal akarják csökkenteni 2030-ra, és 2060 helyett 2050-re el akarják érni a karbonsemlegességet. A kibocsátási vállalások referenciaéve 2005.

A hivatalos bejelentést erről a Glasgow-ban hétfőn elkezdődött klímakonferencián fogják megtenni – közölte Joaquim Leite környezetvédelmi miniszter brazíliavárosi sajtóértekezletén, amelyet élőben közvetítettek a glasgow-i brazil pavilonban. A politikus november 7-én érkezik a skóciai városba, bejelentése szerint az illegális erdőirtást 2030 helyett 2028-ra fel akarják számolni. 

Hétfőn a glasgow-i pavilonban Jair Bolsonaro brazil elnöknek egy felvett beszédét játszották le, ebben ő azt mondta, Brazília része annak a megoldásnak, amelyet a klímaváltozás jelentette globális kihívásra kell adnia az emberiségnek.

Azok az eredmények, amelyeket 2020-ig elértünk, bizonyítják, hogy többre is képesek vagyunk

 – tette hozzá.

Ez a gondolat annak fényében felettébb érdekes, hogy Jair Bolsonaro ez idáig tagadta a klímaváltozás tudományosan bizonyított jelenségét, a környezetvédelmi problémák megoldására a széklet visszatartását javasolta, és az amúgy is riasztóan kizsigerelt erdők védelme helyett inkább azok gazdasági kiaknázásának felpörgetésében gondolkodott. Ernesto Araújo, Bolsonaro idén márciusig hivatalban volt külügyminisztere „kultúrmarxista összeesküvésnek” nevezte az éghajlatváltozást, s megszüntette a minisztérium ezzel foglalkozó részlegét. A Környezetvédelmi Minisztérium két, az éghajlatváltozással és annak mérséklésével foglalkozó osztályát, valamint az erdőirtással foglalkozó részlegét is megszüntették.

Rovatok