Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek ki Etiópiában

2021. november 2., kedd 18:41

Az etióp kormány fél évre szükségállapotot hirdetett ki az egész országban, miután a kormánypárti erőkkel egy éve harcban álló tigréi lázadók bejelentették, hogy a hét végén elfoglaltak két stratégiai fontosságú várost.

A hírt az állami média jelentette be kedden.

A kormány emellett felszólította a főváros, Addisz-Abeba lakóit, hogy fegyverrel védjék meg a lakónegyedeiket.

A Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) az elmúlt napokban elfoglalta Etiópia Amhara régiójában a stratégiai jelentőségű Desze városát, majd több mint száz fiatalt gyilkoltak meg az általuk ostromlott Kombolcsában.

A kormány ugyanakkor tagadta, hogy elvesztette a két, Addisz-Abebától 400 kilométerre fekvő város fölötti ellenőrzést, hozzátéve, hogy az elfoglalásuk fontos szakaszt jelentene az egy éve tartó konfliktusban.

 Országunkat létében, szuverenitásában és egységében fenyegeti súlyos veszély. Ezt a veszélyt a szokásos jogrenddel és eljárásokkal nem tudjuk elhárítani

– adott magyarázatot Gideon Timotheusz igazságügyi miniszter az azonnal hatályba lépő szükségállapotra, amely felhatalmazza a hatóságokat útblokádok felállítására, a közlekedés leállítására, fegyverszünet elrendelésére és egyes területeknek a hadsereg általi irányítására.

Akik megsértik a szükségállapotot, háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak terrorszervezeteknek nyújtott pénzügyi, anyagi és erkölcsi támogatás miatt.

nemzetközi közvéleményt nyugtalanítja a jelenlegi helyzet, és az elmúlt napokban azonnali  fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére szólította fel a feleket.

(MTI)

Rovatok