Index Vakbarát Hírportál

Létrejött a megegyezés a koalíciós szerződésről és a kormányprogramról Csehországban

2021. november 3., szerda 10:28

Sikerült megegyezni Csehországban a koalíciós szerződésről és a kormányprogramról az októberi parlamenti választásokon első helyen végző, hárompárti Spolu koalíciónak és a harmadik legtöbb szavazatot kapó, kétpárti PirSTAN koalíciónak – jelentette be kedden Petr Fiala, az öt párt miniszterelnök-jelöltje egy több mint 12 órás tárgyalás után.

Az MTI tudósítása szerint az erről szóló dokumentumokat viszont még nem hozták nyilvánosságra, a tervek szerint ezeket hétfőn írják alá, a hét folyamán a most alakuló új kormánykoalíció öt pártjának a vezetése is elfogadja őket.

Az új, jobboldali kormánykoalíciót az ODS, a KDU–CSL, a TOP 09, valamint a Polgármesterek és Függetlenek, illetve a Kalózpárt fogják alkotni. Petr Fiala elmondta, hogy az új kormánynak az eddigi 15 fő helyett 18 tagja lesz.

Az új miniszterek többek között a törvényalkotásért, az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokért, illetve a tudományért, a kutatásért és az innovációért lesznek felelősek.

A jobboldali, hárompárti Spolu koalíció nyerte Csehországban az október eleji képviselői választást. A párt a szavazatok 27,62 százalékát szerezte meg. Az ANO, Andrej Babiš eddigi kormányfő pártja 27,28 százalékkal a másodikként végzett.

Rovatok