Index Vakbarát Hírportál

Alaposan lemorzsolódott Joe Biden népszerűsége

2021. november 3., szerda 16:16

Az amerikaiak többsége már nem helyesli Joe Biden elnök ténykedését, míg a fele alacsony pontszámmal értékeli hozzáértését és az ország egyesítése terén kifejtett munkáját. Nála csak Trumpnak volt kisebb a támogatottsága négy éve.

Az elnök pártja elvesztette a nemzet bizalmát

A demoralizált demokratáknak számvetésre van szükségük a virginiai és a New Jersey-i választási éjszaka után, amely intő jelekkel figyelmeztet, hogy rosszul ítélték meg a nemzet hangulatát a jövő évi félidős választások előtt.

A virginiai választást gyakorlatilag a Joe Biden első évéről szóló népszavazásnak tekintették egy olyan államban, amelyet egy éve tízpontos előnnyel nyertek meg. A republikánus jelölt, Glenn Youngkin azonban nem egyszerűen diadalmaskodott, hanem megmutatta a republikánusoknak, hogy másutt miként kell nyerni – miközben távol tartotta a választásoktól Donald Trump volt elnököt.

Ezzel egyidejűleg New Jersey-ben, egy olyan államban, amelyet Biden még kényelmesebb előnnyel nyert meg, Phil Murphy demokrata kormányzó újraválasztási versenye még mindig túl szoros ahhoz, hogy győztest lehessen hirdetni – jelentette a CNN. Ez csak erősíti az érzést, hogy az elnök pártja elvesztette a nemzet bizalmát. Ugyancsak előnyben van az eddig összeszámolt szavazatok alapján a virginiai főügyészi posztért ringbe szálló kubai származású republikánus Jason Myares, és esélyes az egykori tengerészgyalogos, Winsome Sears, aki az első afroamerikai republikánus női alkormányzója lehet az államnak. 

A polgármesteri választásokon hozták a helyeket

A polgármesteri választásokon még hozták a helyeket a demokraták. New Yorkban a várakozásoknak megfelelően nyert Eric Adams, és váltotta párttársát, Bill de Blasiót. Pittsburgh-ben megválasztották a város első afroamerikai polgármesterét, az ugyancsak demokrata Ed Gainey-t. Bostonban az ázsiai-amerikai származású Michelle Wu került a polgármesteri székbe, ugyancsak demokrata oldalról. 

Miközben a demokraták az irdatlan szociális kiadásokra szánt pénzekről vitatkoznak, a republikánusok olyan kérdéseket feszegetnek, amelyek a választókat közvetlenebbül foglalkoztatják: például a lassuló gazdaság, a magas benzinárak, a drága élelmiszerek, a bűnözési ráta és a szülők azon jogával kapcsolatos aggodalmak, miként befolyásolhatják a tantervet.

Az aggodalmakat pedig csak fokozza az elhúzódó világjárvány.

Beintettek az elnöknek

Egy felmérés szerint tíz felnőttből hét, köztük a demokraták közel fele úgy véli, hogy az ország rossz irányba halad, csaknem hatvan százaléka negatívan ítéli meg Biden gazdasági teljesítményét alig kilenc hónappal elnöksége kezdete után – tette közzé az NBC News az október végén összegzett közvélemény-kutatásának az adatait.

Egy évvel a 2022-es félidős választások előtt és néhány nappal a Virginia államban zajló, nagy érdeklődéssel kísért kormányzói verseny előtt Biden gyenge értékelése a pártját is megviselte: a demokraták lemaradtak a republikánusok mögött abban, hogy melyik párt kezeli jobban a gazdaságot, az inflációt és a bevándorlást, míg az oktatás és a járványkezelés terén simán vesztettek.

„A demokraták egy olyan országgal szembesültek, amelynek véleménye Biden elnökről április óta meredeken negatív irányba fordult – mondta a Jeff Horwitt, a Hart Research Associates demokrata közvélemény-kutatója, aki a felmérést Bill McInturff-fel, a Public Opinion Strategies republikánus közvélemény-kutatójával együtt végezte. – A Biden-elnökség ígéretei: a tudás, a hozzáértés és a stabilitás a nehéz időkben mind megkérdőjeleződtek” – folytatta Horwitt.

Az emberek a stabilitásra és a nyugalomra szavaztak, ehelyett instabilitást és káoszt kaptak

– magyarázta a lesújtó eredmény okát kollégája, Peter Hart szintén demokrata közvélemény-kutató.

A felmérésben a felnőttek 42 százaléka mondta azt, hogy összességében helyesli Biden elnöki munkáját. Ez hét százalékpontos csökkenés augusztus óta. A lemorzsolódás jobbára a demokrata bázis kulcsfontosságú térségeiben tapasztalható.

President Biden's approval rating sinks to 42%, and 71% of Americans say the country is headed in the wrong direction, @NBCNews poll shows. https://t.co/nyW9q7fStL

— NBC News (@NBCNews) October 31, 2021

Ehhez képest a megkérdezettek 54 százaléka nem helyesli az elnök munkáját. Számuk hat százalékkal nőtt augusztus óta.

A járvány, Afganisztán és az infláció nem az elnök malmára hajtja a vizet

A Gallup történelmi adataival összehasonlítva Biden 42 százalékos népszerűsége ebben a felmérésben alacsonyabb, mint bármely más újkori elnöké hasonló időszakban, kormányzása első évében. Az egyetlen kivétel Biden elődje, Donald Trump volt, akinek a támogatottsága 2017 őszén 37 százalékra süllyedt.

Az NBC News felmérése az elnök számára nehéz nyár és ősz eleji időszak után készült, amikor a koronavírusos megbetegedések és halálesetek újabb hullámával, az Afganisztánból való kaotikus amerikai kivonulás következményeivel, a tizenhárom éves csúcsra futott inflációval, a kiábrándító munkahelyi adatokkal és a törvényhozási programja körüli demokrata belharcokkal kellett szembenéznie.

A felmérés szerint az amerikaiak negyven százaléka helyesli az elnök gazdasággal kapcsolatos tevékenységét (augusztus óta hét százalékpontos csökkenés), és 51 százaléka helyesli a koronavírus kezelését (két százalékpontos csökkenés).

Ennél is aggasztóbb Biden számára, hogy a felnőttek mindössze 37 százaléka értékeli egy ötpontos skálán magasra az elnöki kompetenciát és hatékonyságot, és csak 28 százaléka tartja eredményesnek országegyesítési kísérleteit.

Az amerikaiak csaknem háromnegyede szerint rossz úton halad az ország

Az NBC News felmérése szerint a megkérdezett amerikaiak 71 százaléka szerint az ország rossz irányba halad, ami nyolc százalékpontos növekedés augusztus óta. Megoszlásuk: 93 százalék republikánus, hetven százalék független, és még a demokraták 48 százaléka is közéjük tartozik.

Ha a válaszadók 71 százalékának ez a véleménye, akkor bekapcsolódik a vészvillogó – hangoztatta Bill McInturff, aki a republikánusok közvélemény-kutatójaként vett részt a felmérésben. – Ezek az emberek azt üzenik, hogy nem mennek jól a dolgok.

Az ország jövőjét firtató kérdésre a felmérésben részt vevők csupán 41 százaléka mondta azt, hogy Amerika legjobb évei még csak most következnek, míg 53 százalék szerint a legjobb évek már mögöttük vannak.

A borúlátás ellenére a felmérés a derűlátás jegyeit mutatja a járvánnyal és a gazdasággal kapcsolatban.

Ugyanakkor a válaszadók többsége szerint a republikánusok jobban kezelik a határbiztonságot, az inflációt, a bűnözés megfékezését, a gazdaságot és a nemzetbiztonságot, ezenfelül hatékonyabbak és eredményesebbek.

Ugyanakkor a demokraták előnyt élveznek az abortusz, a járvány és az éghajlatváltozás kérdésének a kezelésében.

A regisztrált szavazók egyötöde, húsz százaléka azt állítja, hogy a jövőre esedékes félidei szavazáson csak azért vesz részt, hogy jelezze ellenállását Trumppal szemben, 21 százaléka pedig Bidennel szemben. A válaszadók többségét, 52 százalékát azonban nem foglalkoztatja sem a jelenlegi elnök, sem elődje.

„Számomra ez azt jelzi, hogy Trump egy évvel a választások után nem képes a szavazóbázisa mozgósítására” – mondta McInturff.

(Borítókép: Joe Biden elnök. Fotó: Leigh Vogel / Getty Images)

Rovatok