Index Vakbarát Hírportál

Változás a szlovák autópályákon, növelik a maximális sebességet

2021. november 3., szerda 20:22

Megemelik a maximális sebességet a településeken áthaladó autópályákon Szlovákiában – írja az Új Szó.

A lap szerint a parlament a napokban döntött a módosításokról, amelyek 2022. július 6-ától lesznek hatályosak. A mostani előírások szerint 90 kilométer/órás a legmagasabb megengedett sebesség a települések területén található autópályaszakaszokon. 

Az új szabályozás szerint a 3,5 tonnánál nem nehezebb gépjárműveknél a maximális megengedett sebesség 130 km/óra lesz. 

A sebességkorlátozás ilyen irányú módosítása azért is figyelemre méltó, mert általánosságban Európában inkább az jellemző, hogy csökkenteni próbálják a maximális sebességet. Október elején például az Európai Parlamentben is felvetették azt, hogy a lakóövezetekben csökkenteni lehetne a sebességet.

A szlovák közlekedési minisztérium szerint azért módosítják a törvényt, mert az újonnan hatályba lépő uniós rendelet szerint minden új gépkocsinak, amelynek gyártását 2022. július 6-a után hagyják jóvá a vonatkozó hivatalok, rendelkeznie kell sebességet korlátozó rendszerrel (Inteligent Speed Assistent – ISA), amely villogó kijelzővel vagy hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt az előírt sebesség túllépésére. 

A fővárosban, Pozsonyban már tesztelik is az új szabályozást. A városon áthaladó D1-es sztráda minden egyes feljáratára a sztrádát jelölő táblával együtt kihelyezték a lakott terület végét jelölő táblát (Pozsony felirat áthúzva), amivel automatikusan engedélyezték a 130 kilométer/órás sebességet.

A módosítás nagy felháborodást váltott ki a fővárosi önkormányzat részéről. Matús Valló főpolgármester arra figyelmeztetett, hogy a gépjárművekkel, ha gyorsabban haladnak, automatikusan nagyobb zajt generálnak, ráadásul az autók károsanyag-kibocsátása is megemelkedik.

Példaként hozta fel a nyugat-európai országokat, ahol épp ellenkezőleg, a községeken áthaladó sztrádákon próbálják a lehető leginkább csökkenteni a gépkocsik sebességét.

A törvénytervezet másik fontos módosítása, hogy eltörlik az úgynevezett tanúsítvánnyal rendelkező szervizek (márkaszervizek) fogalmát. Eddig csak ezekben lehetett elvégeztetni a komolyabb javításokat, a gépkocsi tulajdonosa nem vihette el az autót egy másfajta szervizbe akkor, ha például nem akarta elveszíteni a garanciát. Az új szabályozás által a járműveket bármilyen szervizbe elvihetik majd, ha a munkát a gyártó által meghatározott módon és az előírt technológiai berendezéssel végzik. 

(Via Új Szó)

Rovatok