Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadástól tart az osztrákok harmada

2021. november 3., szerda 17:53

A jobboldaliak jobban aggódnak, mint a liberálisok.

Felmérést készített a Market Institut a 2020. novemberi bécsi terrortámadás egyéves évfordulójának apropójából – számolt be az Euractiv. A megkérdezettek 34 százaléka szerint nagy esélye van egy újabb terrortámadásnak Ausztriában.

Leginkább a jobboldaliak aggódnak: a Szabadságpárt (FPÖ) szavazóinak 62 százaléka és az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatóinak 43 százaléka mondta azt, hogy egy újabb támadás valószínűsége magas vagy nagyon magas.

Ezzel szemben a Zöldek szavazóinak 18, a liberális NEOS szavazóinak pedig 21 százaléka ítélte magasnak vagy nagyon magasnak egy újabb terrortámadás esélyét.

Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai tavaly november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. Az Iszlám Állam vállalta magára a támadást.

Idén október közepén hét embert vettek őrizetbe bűnrészesség gyanújával, ugyanakkor a vizsgálatok szerint Kujtim Fejzulai egyedül követte el tettét.

Rovatok