Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a dollárt Afganisztánban

2021. november 4., csütörtök 17:35

A tálibok legújabb döntése értelmében ezentúl tilos külföldi valutával fizetni, mindenkinek kötelező a helyi pénz, vagyis az afgáni használata.

A tálibok legújabb döntése megtiltja a külföldi valuták használatát Afganisztánban. Ez azért nem biztos, hogy jó döntés, mert az összeomlás közelében lévő afgán gazdaságban napi szinten használták fizetésnél a dollárt. Mostantól azonban csak és kizárólag a helyi pénznemet, az afgán afgánit lehet fizetésre használni. (100 afgáni = 340 forint) Aki megszegi a rendelkezést, komoly büntetésre számíthat. A bejelentést a tálib szóvivő, Zabihullah Mudzsáhíd tette.

Miután a tálibok augusztusban megszerezték a hatalmat, az afgán központi bank külföldön elhelyezett mintegy kilencmilliárd dollárnak megfelelő pénzeszközeit azonnal befagyasztották. Ezzel szinte egy időben leállították a külföldi segélyeket, amelyek eddig lélegeztetőgépen tartották az ország gazdaságát, például az államigazgatási kiadások harmadát ezekből finanszírozták.

Az egyre súlyosabb gazdasági helyzet, a fenyegető éhezés arra sarkallta a tálibokat, hogy nemzetközi segítséget kérjenek. A válasz az volt, hogy minimális segély érkezik majd a nyugati államoktól, de nem szabadítják fel a befagyasztott összegeket és nem ismerik el az egyoldalúan kikiáltott Afganisztáni Iszlám Emirátust. Mindez pedig mára komoly valutaéhséghez vezetett a közép-keleti államban. 

Idén beszakad az ország GDP-je

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelezte, hogy az országnak nem biztosítanak forrásokat, és a Világbank is közölte, hogy leállítja az afganisztáni projektek finanszírozását. Az IMF 2021. szeptemberi előrejelzése szerint az ország GDP-je idén várhatóan harminc százalékkal fog zsugorodni, ennek nyomán pedig milliók csúsznak a szegénységi küszöb alá, humanitárius katasztrófát okozva. Az ország gazdasági teljesítményének csökkenése menekültáradathoz fog vezetni, vagyis afgánok milliói áraszthatják el a szomszédos államokat, közvetve fenyegetve Törökországot és Európát.

Mindemellett az elmúlt évtizedek legsúlyosabb szárazsága sújtja Afganisztánt, aminek eredményeként az idei gabonatermés nagy része elpusztult, ez pedig az egekbe lökte az alapélelmiszerek árát. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja arra figyelmeztet, hogy a szárazság, a belső konfliktusok és a kezeletlen koronavírus-járvány hatására afgánok millióit fenyegeti éhezés.

Rovatok