Index Vakbarát Hírportál

Kiutasítottak egy holland újságírót Oroszországból

2021. november 4., csütörtök 18:49 | aznap frissítve

Három napon belül el kell hagynia Oroszországot annak a holland újságírónak, akitől moszkvai hatóságok minap vonták meg a vízumát. Az eset egyáltalán nem egyedi, a moszkvai felső vezetés régóta keményen lép fel a kritikus hangokkal szemben. Több nemzetközi jogvédő szervezet szerint a Kreml szisztematikusan pécéz ki egyes újságírókat.

Tom Venninknek, a holland Volksrant újságírójának csak néhány napja maradt a Guardian beszámolója szerint, hogy elhagyja Oroszországot. Az ügy mögött az állhat, hogy korábban elmulasztotta bejelenteni helyi lakcímét az illetékes hatóságoknak, amiért pénzbírságot kapott. Tavaly pedig azért bírságolták meg, mert a helyi kormányzó engedélye nélkül látogatott el a szibériai Csukotka térségbe. Az eset egyáltalán nem egyedi, legutóbb augusztusban a BBC munkatársának kellett távoznia, mivel belbiztonsági kockázatot véltek felfedezni a hatóságok Sarah Rainsford esetében.

A külföldi újságírókkal szembeni fellépés eddig nem volt gyakori.

Rainsford esetének hátterében vélhetőleg az orosz állami hírügynökség egyik volt munkatársának akkreditációjának megtagadása állhatott, akit 2019-ben az Egyesült Királyságban ugyancsak kiutasították a szigetországból. Hasonlóan járt a Guardian újságírója, Luke Harding is, akinek 2011-ben tiltották meg a beutazást.

Az orosz belügyminisztérium Vennink esetében az ideiglenes lakcímére vonatkozó igazolás elmulasztása miatt emelt kifogást, de a döntés háttérében vélhetőleg az Amszterdam és Moszkva között elmérgesedő diplomáciai viszonyok állhatnak.

Vennink 2015 óta dolgozott külföldi tudósítóként Oroszországban. Elmondása szerint annak ellenére, hogy a helyi újságírók keze erősen megvan kötve, ő viszonylag szabadon tudósíthatott az országban zajló eseményekről. Pieter Klok a Volksrant cikkében példátlannak titulálta az esetet, már csak azért is, mert a lap 1988 óta volt jelen az országban.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nonprofit szervezet éves sajtószabadság-indexe szerint Oroszország régóta a sor utolsó hányadában kullog, jelenleg csak a 150. helyen tanyázik. Az ország ráadásul 2021-ben egy helyet rontott is. A Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet szintén kemény kritikával illeti az országban tapasztalható sajtóviszonyokat. 

A szervezet 2021-es jelentésében kiemeli, hogy bár az alkotmány erős jogosítványokat biztosít az újságíróknak, a hatóságok a törvényi kereteknek köszönhetően mégis keményen léphetnek fel az egyes médiavállalatokkal szemben.

Az orosz hatóságok közvetlenül állami vállalatokkal vagy baráti cégeken keresztül felügyelik az egyes sajtótermékek működését. Az országban jelen lévő független médiumok száma elenyésző, többségük az online térben működik, illetve külföldről.

Rovatok