Index Vakbarát Hírportál

Pusztító humanitárius válsághoz vezetett az etiópiai konfliktus

2021. november 4., csütörtök 13:02

Pusztító humanitárius válsághoz vezetett az egy éve zajló etiópiai konfliktus, amely aláássa az ország területi integritását és stabilitását, és kihatással van az egész régióra - hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtóközleményében Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell rámutatott: az EU-t különösen aggasztják a közelmúltban kiéleződött harcok az Amhara régióban, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) és az Oromo Felszabadító Hadsereg (OLA) katonai előrenyomulása, valamint az, hogy az etióp légierő bombázta Mekelle városát, Tigré szövetségi állam székhelyét.  

 Ezek a katonai támadások tovább sodorják az országot a széttagoltság és a széles körű fegyveres konfliktus felé, és tovább rontják a lakosság helyzetét

- hangsúlyozta az uniós politikus. Hozzátette: katonai megoldás nem létezik, a konfliktusban részt vevő feleknek azonnali hatállyal be kell tartaniuk a tűzszünetet, és előzetes feltételek nélkül részt kell venniük a béketárgyalásokon.

A sajtóközlemény szerint a tigréi tartományban zajló konfliktus miatt csaknem 3 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és több mint 5 millió embernek van szüksége humanitárius segélyre. A szomszédos Afar és Amhara régiókban a becslések szerint további 1,5 millió embert érint a humanitárius válság.

Az Európai Unió felhívja a figyelmet a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására, továbbá arra, hogy a konfliktusban elkövetett emberi jogsértések némelyik háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet

- fogalmazott Borrell.

 A politikus hangsúlyozta, hogy az EU támogatja Etiópia stabilitását, egységét és területi integritását és készen áll arra, hogy minden külpolitikai eszközét - beleértve a korlátozó intézkedéseket is - felhasználja a béke előmozdítására, a nemzetközi humanitárius és emberi jogi jogszabályok betartására, valamint a konfliktus megszüntetésének elősegítésére.  

Az etábbaniópiai belpolitikai életet kor három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött TPLF fegyveresei tavaly novemberben megtámadtak egy tigréi katonai bázist, az etióp kormányerők pedig ellentámadást indítottak. Az összecsapások, amelyekben több ezren meghaltak, azóta átterjedtek a szomszédos Afar és Amhara régiókra is. A humanitárius válság sújtotta térségekbe nem engedik be a segélyszervezeteket. Kedden az etióp kormány az ország egész területére szükségállapotot hirdetett ki.

Rovatok