Index Vakbarát Hírportál

Kitiltották Ukrajnából a szlovákiai magyar párt vezetőjét

2021. november 4., csütörtök 15:15

Meg nem nevezett okok miatt megtiltották a határátlépést a felvidéki magyar Szövetség párt elnökének, Forró Krisztiánnak. A pártelnök 2023 októberéig nem léphet be Ukrajna területére − adta hírül az MTI.

Forró Krisztián a közösségi oldalán számolt be arról, hogy szerdán a Záhony−Csap közúti határátkelőn át Ungvárra tartott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) meghívására, azonban az ukrán határőrizeti szervek nem engedélyezték az Ukrajnába való belépését.

Ma Ungvárra készültem. Örültem, hogy megismerhetem a várost. Kíváncsi voltam, hogy élnek kárpátaljai testvéreink. Sosem jártam előtte Ukrajnában. Hidegzuhanyként ért a hír a határon, hogy nem engednek be az országba, mivel 2023 októberéig tiltólistán vagyok

− írta bejegyzésében a pártvezető, majd feltette a kérdést:

komolyan gondolja ez az ország, hogy az Európai Unióba igyekszik?

Az ügy miatt a KMKSZ megkereste az ukrán határőrség országos parancsnokságát. A párt elnöksége levélben kért magyarázatot a kiutasításra.

A KMKSZ nyilatkozata Ukrajna jövője szempontjából rendkívül kontraproduktívnak tartja, hogy az euroatlanti integrációra törekvő országból nagy számban utasítják ki a szomszédos európai uniós és NATO-tagországok politikusait.

Rovatok