Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Krím mindörökké összefonódott Oroszországgal

2021. november 4., csütörtök 19:32

Vlagyimir Putyin orosz elnök egységre szólította Oroszországot a Krím-félszigeten csütörtökön tett látogatása alkalmával. Putyin az orosz polgárháború áldozatai emlékére tartott megemlékezésen vett részt Szevasztopolban − számolt be az MTI.

Arról beszélt a rendezvényen, hogy a Krím földjét „orosz katonák vére áztatta”. Beszédében az orosz elnök újfent leszögezte, hogy a

Krím mindörökké összefonódott Oroszországgal.

Ukrajna eközben továbbra sem adja fel, visszaköveteli az Oroszország által tőle 2014-ben elcsatolt félszigetet. Az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtják Oroszországot az annexió miatt. Ukrajna mindemellett azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy súlyos jogsértéseket követ el a megszállt félszigeten, különösen a krími tatárok ellen.

Az orosz elnök a nap folyamán online tanácskozott Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából. A megbeszélésen mindenekelőtt gazdasági kérdések kerültek elő. Raman Halovcsenka, fehérorosz miniszterelnök beszámolt arról, hogy 2022 júliusáig kidolgozhatják a közös gázpiac alapelveit. Lukasenka pedig felvetette egy médiaholding létrehozását a közös szövetségi állam számára.

A belarusz elnök a TASZSZ értesülései szerint a Krím-félszigetet elismerte az Orosz Föderáció részeként.

Rovatok