Index Vakbarát Hírportál

Idő előtt kell szavazniuk a portugáloknak

2021. november 5., péntek 12:49

A portugál államfő előrehozott parlamenti választásokat írt ki január 30-ra, miután a parlament nem fogadta el António Costa miniszterelnök kormányának 2022-es költségvetési javaslatát. Marcelo Rebelo de Sousa úgy fogalmazott: ilyen helyzetekben a demokráciákban mindig van megoldás, minden dráma és félelem nélkül, a döntést jogát a nép kezébe kell adni. Hozzáfűzte: jelen helyzetben nem maradt más választása, mint feloszlatni a parlamentet és választásokat kiírni. A csaknem 10,4 milliós Portugália a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból lábadozik, olvasható a mandiner.hu portálon.

Közvélemény-kutatások szerint a portugál emberek csaknem fele nem örül az előrehozott választásoknak.

Felmérések alapján a balközép szocialisták támogatottsága változatlanul a 2019-es választásokon elért 36 százalék körül mozog, míg az ellenzéki, jobboldali politikát követő Szociáldemokrata Párt a második helyen áll 27 százalékkal.

A portugál kormányfő kisebbségi kormányt vezet, a szocialistáknak csak 108 mandátuma van a 230 fős törvényhozásban. Ugyanakkor kisebb baloldali parlamenti pártok kívülről támogatták a kabinetet, a költségvetési szavazásig.

Rovatok