Index Vakbarát Hírportál

A korlátozások miatt köztársasággá nyilvánította magát egy amerikai város

2021. november 6., szombat 22:04

A kaliforniai Oroville városának önkormányzata elfogadott egy határozatot, amelyben „alkotmányos köztársasággá” nyilvánították a városukat. A deklarációt 6 igen és 1 nem szavazat mellett hagyták jóvá. 

Mindenkit biztosítok, skacok, hogy nagyon megfontoltuk ezt

– mondta a döntésről Chuck Reynolds, a 20 ezer lakossal rendelkező város polgármestere.

Mindezt amiatt tették, hogy Kalifornia kormányzója újabb korlátozásokat léptett életbe a koronavírus-járvány ellen. A városi önkormányzat a határozatban leszögezte: ellen fognak állni a tagállami vagy szövetségi rendelkezéseknek, mert szerintük azok a kormányzatok átlépik a hatáskörüket. 

Azt reméljük, hogy ha egy alkotmány köztársaság-város leszünk, akkor az segít abban, hogy visszaszerezzük és fenntartsuk azokat az elidegeníthetetlen jogainkat, amelyeket az Egyesült Államok alkotmánya is véd 

– mondta az egyik önkormányzati tisztviselő.

Egy jogi szakértő úgy kommentálta a történteket, hogy ez inkább egy gesztusként értelmezhető és a város ezáltal nem alkot egy új, különálló államot, valamint tagállami, szövetségi törvényhozásban előírtak alól sem mentesül.

Egy önkormányzat nem mondhatja azt, hogy nem vonatkoznak rá Kalifornia állam törvényei. Bármit is akartak ezzel az alkotmányos köztársaságos dologgal, ez a hókuszpókusz nem fog segíteni

– mondta Lisa Pruitt, a Kalifornai Egyetem jogi szakértője.

Hozzátette: a térségben viszonylag erősek azok a függetlenségi mozgalmak, amelyek Jefferson néven egy új államot hoznának létre, amely Kalifornia északi részét is magába foglalná. Vélhetően erre az érzelemre apellált a városi önkormányzat is.

Úgy tűnik, hogy Oroville lakosai jobban érzik magukat amiatt, hogy az önkormányzat megtette ezt a gesztust, de a gyakorlatban ennek semmilyen jelentősége nincs

– mondta. 

Kaliforniában egyébként már régóta nagy a feszültség az állam északi, vidékies része és a tagállami kormányzat közt, ugyanis ezekben a községekben kevésbé támogatják a járvány miatt bevezetett korlátozásokat. A maszkviselésre és a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozások életbe léptetését már korábban is megtagadták a helyi önkormányzatok. 

(Via The Guardian)

Rovatok