Index Vakbarát Hírportál

Keserves kárhozat jár a kidörrentő kipufogóért

2021. november 6., szombat 18:37

Zsebbe vágó pénzbírsággal sújthatják azokat a sofőröket, akik zajos kipufogóval szerelt gépjárművel közlekednek. A SLEEP elnevezésű törvényt New Yorkban vezették be. A kihágásért kiszabható büntetési tétel 300 ezer forintnyi amerikai dollár. Jó lenne ilyen törvény Magyarországon is? A cikk végén szavazhat.

A sportkipufogók divatja világszerte újra és újra fellángol. Bizonyára sokan emlékeznek arra, amikor a rendszerváltozás idején a magyarországi utcazajhoz szervesen hozzátartozott a korabeli Ladákra szerelt Koppány kipufogók jellegzetes dörgedelmes hangja. 

A leleményes népnyelv az ilyen hangos kipufogódobokat el is keresztelte „kidörrentőnek”.

A hangos kipufogók sokakat zavarnak, mások viszont azt mondják, mindenkinek a magánügye, milyen autóval jár. A hatóságok ugyanakkor eltérően viszonyulnak az ügyhöz.

Néhány éve az Egyesült Királyságban például egy új rendszer tesztelésébe kezdtek a megengedettnél hangosabb autók és motorok kiszűrése érdekében, mert annyi bejelentés érkezett a konzervatív brit állampolgároktól a hangos járművek miatt, hogy intézkedési kényszerbe kerültek. A kísérleti akcióban a kormány olyan speciális hangérzékelő berendezéseket szerzett be, amelyeket rendszámfelismerővel is elláttak a hatékony bírságolás érdekében.

A két évvel ezelőtti brit újítás ötlete most átszivárgott a tengerentúlra, ahol New Yorkban Kathy Hochul kormányzó már alá is írta azt a rendelkezést, amely szerint az amerikai világvárosban ezer dolláros, vagyis mintegy 300 ezer forintos büntetés jár a túl hangos kipufogókért.

Az ötletesen az alvásra utaló, SLEEP nevű törvény a „Stop Loud and Excessive Exhaust Pollution” rövidítése, ami annyit tesz, hogy „állítsuk meg a hangos és túlzott kipufogógáz-szennyezést”.

Az új szabály igencsak drasztikusnak mondható, hiszen hasonló kihágásért eddig csupán 150 dolláros, vagyis 50 ezer forintos bírság járt, ami ezzel több mint a hatszorosára emelkedett, és az Egyesült Államok legmagasabb összegű közlekedési szankciója lett. 

A törvényjavaslatot az után fogadták el, hogy New Yorkban a koronavírus-járvány miatt terjedni kezdtek az illegális utcai autóversenyek, és emiatt egyre több bejelentés érkezett a hatóságokhoz.

Végül pedig következzen a beígért szavazás:

Ön szerint Magyarországon is szükség lenne SLEEP törvényre?

  • 2330
    Na nehogy már!
  • 1915
    Mi az, hogy, nagyon is!

Rovatok