Index Vakbarát Hírportál

Egy ország, amely átvészelte a járványt – eddig

2021. november 6., szombat 11:28

A Csendes-óceán déli részén fekvő Tongán a minap azonosították az első koronavírus-fertőzöttet, ami több ezer helybelit késztetett arra, hogy haladéktalanul beoltassa magát, miközben a hatóságok egy országos zárlatot sem tartottak kizártnak.

A szigetország azon kevés közösség egyike, ahol a világjárvány kezdete óta egyetlen Covid-esetet sem jelentettek. A múlt héten azonban Pohiva Tu’i’onetoa, Tonga miniszterelnöke megerősítette, hogy egy Új-Zélandról érkezett utas elbukott a teszten.

Az új-zélandi egészségügyi minisztérium szerint Christchurchből repült Tongára, teljesen átoltott, a járat indulása előtt pedig tesztje negatív volt. Tongán egy olyan szállodában tartózkodó utasok között azonosították, ahol az országba érkezőket elkülönítik, szükség esetén karanténba helyezik.

Tu‘i’onetoa bejelentette, hogy a reptér minden olyan alkalmazottját, aki kapcsolatba került a járat bármelyik utasával, nyomban karanténban különítették el. A kormányfő figyelmeztette a lakosságot, hogy készüljön fel az esetet követő esetleges nemzeti zárlatra is – jelentette a CNN.

„Az előttünk álló időszakban meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy esetleg több emberről is kiderül: vírusfertőzött” – mondta a miniszterelnök.

Tonga bukásával a csendes-óceáni Tuvalu és Nauru az utolsó két olyan ország a világon, ahol nem regisztráltak Covid-fertőzést.

Hivatalosan Türkmenisztánban sincs járvány, csak áldozat. A reménykeltő helyzet ellenére a felnőtt lakosságot kivétel nélkül oltásra kötelezték.

Észak-Koreában az állami adatok szerint szintén nincs egyetlen fertőzött sem, az államalapítás ünnepén azonban narancssárga vegyvédelmi ruhákban parádéztak az emberek, amivel a koronavírus-járvány elleni küzdelmet jelképezték.

A riadalom pozitív hozadéka Tongán

A tongai fertőzött hírére emberek ezrek oltatták be magukat – tudósított az ország hírügynöksége, a Matangi Tonga.

Az egészségügyi miniszter, ’Amelia Tu’ipulotu szerint az elmúlt napok magas részvételi aránya növelni fogja az átoltottságot.

A karanténba zárt tongai egyébként épp az oltottságának köszönhetően tünetmentes – idézte a hírügynökség az egészségügyi minisztert.

A jogosult népesség több mint 90 százalékát azért kell beoltani, hogy senki se betegedjen meg súlyosan, és a legrosszabb esetben is legfeljebb úgy járjanak, mint a Christchurchből érkezett tünetmentes utas

– mondta Dr. Tu’ipulotu.

Az egészségügyi illetékesek oltási adatai szerint Tongán a felnőtt lakosság 63 százaléka teljesen átoltott, 89 százaléka pedig már megkapta az első dózist. Számszerűsítve: a 63 128 nagykorú közül több mint 56 ezren már legalább egy oltást megkaptak.

Tonga egy 176, ebből 52 lakott dél-csendes-óceáni szigetből álló polinéziai ország. Népessége épphogy csak meghaladja százezret, azaz lakosságszáma Székesfehérvárnak vagy Kecskemétnek felel meg. A szigetcsoport mintegy 800 kilométerre keletre fekszik a Fidzsi-szigetektől és 2400 kilométerre Új-Zélandtól.

Noha a járvány elkerülte, a szigetország 2020 márciusában szükségállapotot hirdetett, és lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt.

Más csendes-óceáni szigetországokhoz hasonlóan Tonga korai lépése megelőzte a Covid-járvány kitörését, amely pusztító hatással lehetett volna az országra. A lakosság egynegyede az országos szegénységi küszöb alatt tengődik, az egészségügyi létesítmények és a felszereltség pedig korlátozott.

A szigorú utazási korlátozások azonban hátrányosan érintették a csendes-óceáni szigetországok gazdaságát, kivált azokét, amelyek idegenforgalomból éltek.

(Borítókép: Hannah Peters / Getty Images)

Rovatok