Index Vakbarát Hírportál

Egy könyv vezetett az évszázadok óta elveszett gyűrűk nyomára

2021. november 7., vasárnap 09:58

Egy könyv, amelyet a Santo Estevo de Ribas de Sil kolostorról írtak, vezetett azoknak az elveszettnek hitt, csodás gyógyulásokat hozott gyűrűk nyomára, amely kilenc püspöké volt a középkorban. A gyűrűk nagy jelentőséggel bírtak, azonban a püspökök halála után rejtélyes módon eltűntek. A gyűrűkről azt gondolták, hogy gyógyító erővel rendelkeznek. Aztán különös módon a kilencből négy gyűrű nemrégiben előkerült.

Egy ősi legenda szerint egykor kilenc, szegénységi fogadalmat tett püspök élt a galíciai Santo Estevo-kolostorban. A halálukat követően gyűrűik gyógyító erejéről számoltak be, és évszázadokon keresztül zarándokok ezrei mentek el a kolostorhoz, hogy megismerjék a csodás gyűrűk erejét. Azonban idővel a gyűrűknek rejtélyes módon nyomuk veszett.

Az ourense-i egyházmegye szerint a kilenc püspök olyan nagy tiszteletnek örvendett a már életükben végzett cselekedeteik miatt, hogy a kolostor különös figyelmet fordított földi maradványaik őrzésére. 

Nemrégiben Az oltárkép körül restaurálási munkák folytak, amikor a kilenc püspök maradványai között egy urnára bukkantak. az urna négy rekeszének egyikében egy selyemzsák lapult. A zsákban pedig az elveszettnek hitt gyűrűk közül négyet találtak meg.

Az apró zsák nem csak a gyűrűket rejtette. Volt benne még néhány kődarab, valamint két dokumentum is, amelyek közül az egyiken a következő volt olvasható:

Ez az a négy gyűrű, amely a kilenc szent püspök gyűrűi közül megmaradt. A többi eltűnt.

Therese Martin, középkorral foglalkozó művészettörténész elmondta, hogy nehéz konkrét választ adni arra kérdésre, hogy ezek 

a gyűrűk vajon valóban a püspököké voltak-e vagy sem.

Ha egyszerű igennel vagy nemmel válaszolna, a történet ott véget is érne. Hozzátette még, hogy ez egy paradox helyzet, mert bár manapság a tudomány már nagyon sok mindent képes megállapítani, azonban arra nem tudnak rájönni, hogy a csodatevő gyűrűk valóban csodát tesznek-e. Azonban ha hiszünk abban, hogy a gyűrűk csodát tettek, akkor valóban csoda fog történni. Erre pedig a tudomány nem tud észszerű magyarázatot adni.

A gyűrűk felfedezésében azonban az a leginkább meghökkentő, hogy a gyűrűket pontosan ott találták meg, ahol az egy regényben is olvasható. Ugyanis María Oruña El Bosque De Los Cuatro Vientos, vagyis A négy szél erdeje című regényében a főhős pontosan a kilenc püspök elveszett gyűrűit keresi.

María Oruña, amikor ellátogatott a Santo Estevo-kolostorba, csodálkozva látta, hogy az egész rejtélyes történet a püspökök gyűrűiről ott hever az emberek lába előtt, de senki nem foglalkozott velük.

A történet arra várt, hogy valaki végre lefújja róla a port, és megírja, amit végül ő maga tett meg.

Az írónő arról számolt be, furcsállta, hogy senki nem foglalkozott a kolostorban a kilenc püspök gyűrűjével, annak ellenére sem, hogy évszázadokig emberek ezrei azért zarándokoltak oda, hogy betegségük gyógyításához a csodatevő gyűrűk segítségét kérjék. Oruña szerint komoly kutatómunka révén sikerült megteremteni a regény hiteles történelmi alapjait. Ugyan senki nem hitt a helyszínen a legendában, ám a tény, hogy rátaláltak a gyűrűkre, mégis hozzájárult munkája hitelességéhez.

Furcsa módon előzőleg egyáltalán nem tudtam a kilenc gyűrű legendájáról. Maria beszélt nekem először a történetről. Annyit tudtam, hogy a kilenc püspök misztikus csodatetteket vitt véghez, de a teljes történetet nem ismertem korábban

– mondta el Vania López restaurátor.

A szerző regényének főhőse, Jon Bécquer, aki művészettörténeti nyomozó, kideríti a titkot, és a könyvben a legendás gyűrűk napvilágra kerültek.

Viszont a valóság felülmúlta a képzeletet, mert az oltárkép projektjének restaurátora szintén ugyanott bukkant rá a gyűrűket tartalmazó zsákra, ahol a regény főhőse is.

A regény kiadása és a gyűrűk felfedezése között mindössze három hónap telt el.

(Borítókép: A négy gyűrű a Santo Estevo de Ribas de Sil kolostorban 2021. július 29-én.  Fotó: Rosa Veiga / Europa Press / Getty Images)

Rovatok