Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétmillió forintnyi összeget adtak egy ínyencfalatért Japánban

2021. november 7., vasárnap 19:39

A maga kategóriájában, a Kiwamik közt rekordáron, 800 ezer jenért (2,2 millió forintért) kelt el egy jeges-tengeri pók (Chionoecetes opilio) a szezon első rákárverésén egy japán halászkikötőben, Fukui tartományban.

Az ínyencfalatnak számító ízeltlábút egy helyi vendéglős vásárolta meg szombaton Ecsizen városban, hogy demonstrálja: a pandémia visszaszorulásával újra menő dolog étteremben járni. A fukui hatóságok 2015 óta Kiwami néven, prémiumminőségű termékként árusítják a helyben kifogott jeges-tengeri pókok közül azokat, amelyek megfelelnek a nagyon szigorú feltételeknek, vagyis: 

tökéletesen szimmetrikusak, legalább 1,3 kilósak, páncéljuk legalább 14,5, ollójuk pedig 3 centiméter.

A márciussal zárult szezonban mindössze 67 jeges-tengeri pók, a teljes fogás 0,04 százaléka érdemelte ki ezt a magas minősítést.

A jeges-tengeri pókok közti abszolút árrekordot 2017-ben 5 millió jennel – akkori árfolyamon 13,7 millió forinttal – állította fel egy 14,5 centis páncélú, 1,24 kilós példány egy másik japán kormányzóságban, Tottoriban. Az egyes tartományokban azonban eltérő kategóriákba sorolják az állatokat, így az az egyed nem a Kiwami minősítésüek közé tartozott. 

(Via MTI)

Rovatok