Index Vakbarát Hírportál

Legalizálták az aktív eutanáziát Új-Zélandon

2021. november 7., vasárnap 17:04

Új-Zélandon vasárnaptól legalizálták az aktív eutanáziát, ezáltal a gyógyíthatatlan betegek – bizonyos feltételek mellett – orvosi segítséggel vethetnek véget életüknek.

A kikötések között szerepel, hogy két orvosnak is meg kell erősítenie, hogy a gyógyíthatatlan betegnek legfeljebb fél év maradt hátra az életéből. A vasárnap hatályba lépett törvény egy 2020. októberi népszavazásra nyúlik vissza, amelyen

a szavazópolgárok 65,2 százaléka támogatta az aktív eutanázia bevezetését.

A törvényt parlament elé terjesztő párt szerint a szabályozás biztosítani fogja a halálos betegségben szenvedők számára a saját sorsukról való döntés jogát. A wellingtoni egészségügyi minisztérium becslései szerint

évente akár 950-en is lehetnek olyanok, akik kérvényezni fogják az eljárást, és azt KÖRÜLBELÜL 350 esetben engedélyezhetik majd. 

A jogszabály bírálói ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az aktív eutanáziával az egészségügyi költségek csökkentése céljával visszaélhetnek, illetve mindez tovább rontja majd a maori őslakosok és az Új-Zélandhoz tartozó kis szigetek lakosainak hátrányos helyzetét.

(Via MTI)

Rovatok