Index Vakbarát Hírportál

Legalább 62 újságírót öltek meg tavaly a munkájával összefüggésben

2021. november 7., vasárnap 21:53

2020-ban világszerte legalább 62 újságírót öltek meg a foglalkozásuk miatt – közölte a UNESCO. A szervezet szerint 2006 és 2020 közt összesen 1200 újságírót gyilkoltak meg.

Az esetek 90 százalékában a gyilkosokat nem büntették meg.

António Guterres ENSZ-főtitkár az újságírók elleni bűncselekmények elleni világnap alkalmából azt mondta: sok újságíró a háborús övezetekben vesztette életét, de egyre többen halnak meg a békés országokban is, miközben a korrupció, emberkereskedelem, emberi jogi kihágások vagy a klímaválság ügyében vizsgálódnak.

A főtitkár leszögezte: az újságírók elleni bűncselekmények a társadalomra is nagy hatással vannak, mivel korlátozzák azt, hogy az emberek milyen mértékben férhetnek hozzá az információkhoz.

A koronavírus-járvány és az annak nyomában járó dezinformációs járvány demonstrálta, hogy a tényekhez és a tudományhoz való hozzáférés élet és halál kérdését jelentheti. Ha az információhoz való hozzáférés megszűnik, akkor azáltal a demokrácia és a jogállam is veszélybe kerülhet 

– mondta Guterres.

A főtitkár arra is felhívta figyelmet, hogy az nők különösen nagy veszélyben lehetnek. Emlékeztetett a UNESCO egyik felmérésére, amely szerint a női újságírók 73 százaléka azt mondta, hogy korábban már megfenyegették vagy inzultálták őket a munkájukkal összefüggésben.

(Via UNESCO)

Rovatok