Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel: Nem vagyok gép

2021. november 8., hétfő 10:33

Természetesen nem gép vagyok, hanem ember − mondta Angela Merkel, miután az Európai Unió legutóbbi konferenciáján „kompromisszum gépezetnek” nevezték. A Deutsche Welle német lapnak adott exkluzív interjújában a leköszönő német kancellár az elmúlt 16 év nehézségeiről, a koronavírusról, a klímapolitikáról és a jövőbeni terveiről beszélt.

Egyrészt örülök, de egy kis melankólia mindenképp része az egyenletnek. Végül is mindig örömmel végeztem a munkámat, és most is örömmel végzem. Magától értetődik, hogy az utolsó hivatali napig ébernek kell lenni

− mondta Angela Merkel utolsó hivatali heteiről.

A környezetvédelmi és klímavédelmi helyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy Németország nem áll rosszabbul, mint a többi európai ország.

Az éghajlatváltozás terén szerzett sokéves tapasztalattal újra és újra előrelépést értünk el. Ennek ellenére a jelentéseik egyre riasztóbbak és felkavaróbbak

− mondta a német kancellár. A kihívásokkal kapcsolatban a politikus felidézte: két kritikus téma volt, ezek közül az egyik a bevándorlás, a másik pedig a világjárvány.

Talán ezek voltak azok a válságok, amelyeknél egyértelműen láttuk, hogy az embereket közvetlenül érinti, ahol emberi életek voltak a mérlegen. Számomra ezek voltak a legnagyobb kihívások

− közölte. Hozzátette, hogy Európának minél hamarabb létre kell hozni egy közös álláspontot a migrációs válság megoldására.

Arra a kérdésre, hogy mit fog majd csinálni, ha már nem lesz kancellár, azt felelte, hogy egyelőre nincsenek konkrét tervei.

Még nem tudom, mit fogok csinálni, ha elhagyom a hivatalt. Először szeretnék egy kicsit pihenni, aztán meglátom, mi jut eszembe

− mondta Angela Merkel, aki kiemelte, hogy ezek után nem szeretne politikával foglalkozni.

A németországi választásokon a szociáldemokraták nyertek Olaf Scholz kancellárjelölt vezetésével. A tervek szerint a koalíciós tárgyalások november végéig fejeződnek be, és december második hetében választják meg a Bundestagban kancellárnak a szociáldemokrata Olaf Scholzot.

Rovatok