Index Vakbarát Hírportál

Nagy fölénnyel nyerte a választást a regnáló elnök Nicaraguában

2021. november 8., hétfő 13:44

Az előzetes eredmények szerint Daniel Ortega hivatalban lévő államfő elsöprő fölénnyel nyerte meg az elnökválasztást Nicaraguában – adta hírül az MTI. A Legfelsőbb Választási Tanács közlése szerint már a szavazatok nagyjából felét megszámolták, melyek szerint Ortega a voksok mintegy 75 százalékát gyűjtötte be.

A nyugati országok korábban széles körben bírálták a voksolást, ugyanis nem sokkal a választások előtt Ortega hét kihívóját letartóztatták vagy házi őrizetbe helyezték.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió korábban színjátéknak nevezte a vasárnap véget ért voksolást. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nemrég például kijelentette, hogy „egy diktatúra által megrendezett hamis választásról” van szó.

A választások idején az újságírókat nem engedték be az országba, továbbá az EU és az Egyesült Államok megfigyelőinek is megtiltották a belépést.

A 75 éves Daniel Ortega korábbi marxista gerilla és az Egyesült Államok hidegháborús ellenfele.  A kormányon lévő Sandinista párt 2014-ben jelentős parlamenti többségét kihasználva alkotmányreformot fogadott el, amely lehetővé tette, hogy az elnök határozatlan ideig hivatalban maradhasson.

Daniel Ortega kormányát az elmúlt években az Európai Unió és az Egyesült Államok többször is szankciókkal sújtotta az emberi jogok és az ellenzék elnyomása miatt. Ortega ugyanakkor arról beszél, hogy amerikai támogatással próbálják őt megfosztani a hatalmától.

Rovatok