Index Vakbarát Hírportál

Oltatsz, vagy fizetsz!

2021. november 8., hétfő 07:53

Drágább lesz az egészségbiztosítás az oltatlanok részére a Delta légitársaságnál.

Az Egyesült Államok és a bevételek tekintetében a világ legnagyobb légitársasága, a Delta sajátos módon igyekszik rávenni alkalmazottait, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen. 

A vállalat első embere, Ed Bastian bejelentette, hogy 

a beoltatlan alkalmazottak számára a vállalat által biztosított privát egészségbiztosítás többe fog kerülni.

Egészen pontosan havonta 200 dollárról, vagyis átszámítva mintegy 60 000 forintról van szó. A vezető szerint ez egy reális összeg, mivel egyetlen alkalmazott kórházi kezelése Covid-fertőzés esetén 50 000 dollárba, vagyis több mint 15 millió forintba kerül. 

A vállalat első embere hozzátette, hogy az intézkedés hatása máris érezhető, mivel a beoltottak aránya az intézkedés előtti 75 százalék körüliről máris 90 százalék fölé emelkedett. Az intézkedést még augusztusban jelentették be, de a bírság csak november elsején vette kezdetét. A légitársaság arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az intézkedés azokat is érinti-e, akik már bizonyítottan átestek a koronavírus-fertőzésen, és ezért várhatóan legalább valamennyi immunitással rendelkeznek ellene.

A cég vezetője azonban hozzátette, hogy nem szeretné olyan munkatársai karrierjét veszni látni az oltás kérdése miatt, akik már több évtizede a légitársaságnál dolgoznak. Ezért néhány légitársaság, például a United, az American Airlines, a JetBlue és a Southwest megközelítésétől eltérően, ahol fizetés nélküli szabadságra küldik vagy akár el is bocsátják beoltatlan dolgozóikat, ezt a megoldást találták ki kollégáival.

A Delta első embere arról is beszámolt, hogy jelentős növekedést tapasztalt a belföldi légi forgalomban. A nemrég még negyven-ötven százalékos kihasználtsággal közlekedő gépeik mostanra már 90 százalék fölötti telítettséggel repülnek. Bastian ennek ellenére nem számít arra, hogy a világjárvány előtti mértékűre tér vissza a légi forgalom 2022 nyara előtt. 

Az intézkedés különösen érdekes a Biden-kormány néhány napja bejelentett tervének fényében, miszerint

január 4-től minden, 100 főnél több alkalmazottal rendelkező munkáltató esetében a munkavállalók a számára kötelező lesz az oltás.

Ellenkező esetben heti tesztelésnek kell alávetniük magukat, a szabályokat megszegő munkáltatók pedig komoly bírságokra számíthatnak. Az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága azonban nemrég felfüggesztette a kötelező oltásról szóló rendeletet, így a Delta által bevezetett szabály még érdekesebbé vált, akár az is előfordulhat, hogy ez lesz a jövő útja. 

(Borítókép:   Daniel Acker / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok