Index Vakbarát Hírportál

Putyin elbeszélgetett a CIA igazgatójával a kibertámadásokról és a regionális konfliktusokról

2021. november 8., hétfő 19:09

A CIA igazgatója múlt heti moszkvai látogatása során telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is regionális konfliktusokról – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn.

A felek megvitatták a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit, a két ország közötti diplomáciai válságot, „véleményt cseréltek regionális konfliktusokról”, illetve a hackertámadásokkal kapcsolatos, korábbi kölcsönös vádaskodások nyomán kiberbiztonsági kérdésekről is egyeztettek

 – tette hozzá Dmitrij Peszkov további részletek ismertetése nélkül.

Az Egyesült Államok korábban Oroszországot hibáztatta a kibertámadásokért, Moszkva pedig azzal vádolta meg Washingtont, hogy beavatkozott a szeptemberi Duma-választásba. Az EU azzal vádolta Oroszországot, hogy célzott kibertámadásokat hajt végre politikusok, a sajtó és a civil társadalom képviselői ellen, amit azonban Moszkva elutasít.

Az AFP szerint a gyakran a legtapasztaltabb amerikai diplomataként emlegetett William Burns moszkvai látogatására november 2–3. között került sor Joe Biden amerikai elnök kérésére – tájékoztatott a moszkvai amerikai nagykövetség.

A CNN szerint a CIA igazgatója azért sietett az orosz fővárosba, hogy figyelmeztesse Moszkvát az orosz–ukrán határon állomásozó csapatai további megerősítése ellen, és állítólag telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is az igazgató oroszországi tárgyalásairól.

Az amerikai hírszerzés vezetőjének látogatására, amelyet Washington nem jelentett be előre, azt követően került sor, hogy az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat egy sor vitás kérdés ásta alá, köztük az ukrajnai konfliktus. November elején Ukrajna ugyan tagadta, hogy moszkvai csapaterősítésre került volna sor az ország keleti határán, de az amerikai média aggodalmának adott hangot a térségbeli orosz katonai csapatmozgások miatt.

A kelet-ukrajnai Donbasz régióban 2014 óta zajlik polgárháború a kijevi csapatok és az oroszbarát szeparatisták között, ami már eddig is 13 ezer halálos áldozattal járt. Az AFP szerint a fegyveres konfliktus mögött sokan a Kremlt sejtik, amely azonban azóta is tagadja a fenti vádakat.

Rovatok