Index Vakbarát Hírportál

Ablak nélküli kollégiumi szobák miatt áll a bál a Kaliforniai Egyetemen

2021. november 9., kedd 08:38

Egy dúsgazdag aggastyán, Charlie Munger finanszírozza részben a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i tengerparti kollégiumát, amely a nevét viseli. Úgy gondolta, hogy ennek fejében saját vízióját érvényesítheti a zömmel ablak nélküli szobákkal.

A milliárdos 200 millió dolláros adománnyal járult hozzá a másfél milliárd dolláros projekthez, azzal a kikötéssel, hogy az ő elképzeléseit követik. Azt álmodta meg, hogy az egyágyas szobák 94 százaléka az épület belsejében található, és ezek egyikének sincs ablaka.

A tervezet egyik hivatásos tanácsadó építésze tiltakozásul lemondott a tisztségéről.

„A diákok lakhelyéül szolgáló Munger Hall alapkoncepciója építészként, szülőként és emberként egyaránt nem támogatható az én szemszögemből” – idézte a helyi Santa Barbara Independent Dennis McFadden kaliforniai építész felháborodását.

Az UCSB campusa a Csendes-óceánra néző sziklákon fekszik, és saját stranddal rendelkezik. A tengerparti fekvése az egyetemi kultúra és identitás szerves része, a Munger Hall azonban nem ezt tükrözi – állítja a szakember.

Billionaire Charlie Munger is bankrolling the design of a massive dormitory at the University of California, Santa Barbara. The $1.5 billion project comes with a major catch — 94% of the dorm's single occupancy rooms have no windows. https://t.co/hT1SjCzguK

— CNN (@CNN) October 30, 2021

A kollégiumi szobáknak a tervek szerint nincsenek ablakai, az épület homlokzatán azonban persze vannak, és természetes fénnyel árasztják el a közösségi tereket.

„Még a tetőtéri udvar is befelé néz, ezért lehetne akár egy sivatagban, mint ahogy a tizenegyedik emeleten is, a kaliforniai tengerparton” – zsörtölődött McFadden.

Az én pénzem, az én tervem

Charlie Munger amellett, hogy az ingatlanguru Warren Buffett jobbkeze, amatőr építész. Nincs formális képzettsége ezen a területen.

„Az építészet egy olyan terület, ahol az ízlések változnak, és mindenki azt hiszi, hogy szakértő. És két építész soha nem ért egyet semmiben” – idézte a műkedvelő tervezőt a CNN.

Munger, a Buffet-cégbirodalom 97 éves alelnöke azzal a kikötéssel adományozta a temérdek pénzt, hogy az ő terveit kövessék. Tudatosan tervezett kis és ablaktalan kollégiumi szobákat, hogy a lakókat arra ösztönözze: több időt töltsenek a közös terekben, és más diákokkal is találkozzanak.

Bár a hálófülke »éppen csak elégséges«, az élmény egésze teszi kivételessé

– állapította meg az UCSB tervezési felülvizsgálati bizottsága.

Ez nem tetszett McFaddennek.

„Az egyetlen adományozó »víziójaként« az épület egy társadalmi és pszichológiai kísérlet, amelynek hatása ismeretlen az egyetem által kiszolgált egyetemisták életére és személyes fejlődésére” – szögezte le a kritikus építész.

A Munger Hall a tervek szerint egy 11 emeletes épület lesz, amely több mint 4500 egyetemistát szállásol el. Minden szintre nyolc „otthon” jut, amelyekben egyenként 63 hallgató férne el. Minden „otthonnak” nyolc lakosztálya van, lakosztályonként nyolc egyszemélyes szobával – ablak nélkül –, valamint két fürdőszobával és egy közös helyiséggel.

Charles Munger, a billionaire and philanthropist, designed a towering dorm with largely windowless bedrooms for the University of California in Santa Barbara. An architect who consulted for the university called the design "unsupportable" and resigned. https://t.co/CCEfzBFKnu

— The New York Times (@nytimes) October 31, 2021

A szobákba mesterséges ablakokat terveztek, amelyek Munger szerint a Disney-hajók kajütablakaira hasonlítanak, ahonnan „tengeri csillagok kacsintanak a gyerekekre”.

McFadden ezzel szemben azt állítja, hogy a Munger Hall népsűrűsége csak valamivel lesz alacsonyabb a világ legsűrűbben lakott városánál, a bangladesi Dakkánál, miközben csupán két be- és kijárata van.

Az UCSB – más amerikai egyetemekhez hasonlóan – lakhatási gondokkal küzd. A Kalifornia Egyetem kollégiumaiban egyetlen szabad szoba sincs, miközben több mint ezer diák neve áll a várólistán.

Munger unokája mellesleg a Kaliforniai Egyetem hallgatója.

A milliárdos nevét viselő kollégium 2025 őszén nyílna meg, ha tervét jövőre jóváhagyják az állami hatóságok.

Munger a Michigani Egyetemen hasonló koncepciót követett. A sűrűn lakott kollégiumot, amely szintén többnyire ablak nélküli hálószobákkal rendelkezik, Munger 110 millió dolláros adományából finanszírozták.

(Borítókép: Charles Munger 2019. február 14-én. Fotó: Patrick T. Fallon / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok