Index Vakbarát Hírportál

Az űrkutatási cég nem hitt a szemének, amikor meglátta ezt

2021. november 9., kedd 13:07 | aznap frissítve

Elkerekedhetett a szemük a képernyő előtt a Maxar amerikai űrkutatási cég munkatársainak, amikor műholdfelvételeken kiszúrták, hogy

Kína életnagyságú amerikai anyahajómakettet épített az ország nyugati részén elterülő Takla-Makán sivatagban. 

A kínai hadsereg vélhetően ezen a 75 méter hosszú repülőgéphordozó-másolaton gyakorlatozik, hiszen évek óta kísérletezik hajók elleni ballisztikus rakétákkal. Az amerikai haditengerészet ugyebár anyahajóinak köszönheti globális katonai fölényét

A testes szerkezetet vonatsínekre helyezték a mozgatása céljából, de ennél több nem látszódik a műholdképeken, nem tudni, felfegyverezték-e, vagy csak többtonnás céltáblának használják, esetleg megszálló gyakorlatokat szimulálnak rajta.

A felfedezés az amerikai–kínai kapcsolatok rohamos romlásának idejére datálható, a hadihajó megépítése pedig a Dél-kínai-tenger miatti feszültségekkel indokolható. A térséget Kína saját területének tekinti, az utóbbi években számos erődöt épített ki rajta. Az Egyesült Államok ezt azért nézi rossz szemmel, mert a térség fontos szállítási útvonalon fekszik, amelyen évi háromezer milliárd dollár kereskedelmet bonyolítanak.

Az utóbbi években az Egyesült Államok erődemonstráció céljából repülőgép-hordozókat vezényelt a térségbe.

A nyugat-kínai Hszincsiang tartomány sivatagi területeit azért is pásztázzák az amerikaiak, mert Kína számos rakétasilót installált e kietlen vidéken, növelve csapásmérő képességét nyugati irányba. 

(BBC)

Rovatok