Index Vakbarát Hírportál

Formálódik a nagykoalíció Romániában

2021. november 9., kedd 06:32

Romániában a liberálisok új irányt szabtak. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek frakciójával kezd kormányalakítási tárgyalásokat egy nagykoalíció létrehozásáért – így döntött a PNL országos tanácsa.

A liberálisok vezető testülete így elvetette a másik opciót, ami az volt, hogy állítsák helyre a tavaly decemberi választások után létrehozott jobbközép koalíciót az RMDSZ-szel és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel, írta a távirati iroda.

A PNL ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz, a nemzeti helyreállítási terv életbe léptetéséhez, Románia pénzügyi stabilitásának megtartásához, a megkezdett bér- és nyugdíjreform folytatásához, az igazságügyi rendszer reformhoz is.

A liberálisok azt is elvárják leendő koalíciós partnereiktől, hogy tartsák tiszteletben a PNL és a párt jelöltjeként államfővé választott Klaus Iohannis közti partnerséget.

Az országos tanács ülésén volt pártelnökként a PNL frakciójából már kilépett Ludovic Orban is részt vett; bírálta az „ősellenséggel lepaktáló” pártvezetést, szerinte a PNL nem arra kapott felhatalmazást a választóitól, hogy a „kommunista utódpárt” PSD-vel szövetkezzen. Orban úgy vélekedett: a válságot Klaus Iohannis államfő idézte elő, felégetve az összes hidat a PNL és „természetes szövetségese”, az USR között, hogy egy kényelmes parlamenti többséget hozzon össze mandátuma hátralévő időszakára.

A PSD országos tanácsa és az RMDSZ szövetségi képviselői is jóváhagyták a hivatalos tárgyalások megkezdését a nagykoalíció létrehozásáért.

Rovatok