Index Vakbarát Hírportál

A felettesek tették zsebre az afgán szellemkatonák fizetését

2021. november 10., szerda 17:35 | aznap frissítve

Még Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt hetekkel a tálibok afganisztáni győzelme előtt, hogy bízik az afgán hadsereg erejében, hiszen a kormány katonáinak száma messze felülmúlja a tálibokét. A volt afgán pénzügyminiszter azonban azt állítja:

a mintegy háromszázezer fegyveres csak papíron létezett, feletteseik tették őket a bérszámfejtési listára, hogy zsebre tegyék a szellemkatonák fizetését. 

Halíd Pajenda szerint az afgán fegyveres erők valódi száma akár hatszor kevesebb lehetett, mint a hivatalos verzió szerint. A halottak és dezertőrök nevét sem törölték az adatbázisokból, hogy ne állítsák le fizetésük folyósítását. 

A tálibok Afganisztánját mindeközben gazdasági válság sújtja, részben azért, mert az Egyesült Államok és nemzetközi pénzintézetek felfüggesztették az országnak szánt segélyeket, valamint az amerikaiak befagyasztották a náluk őrzött afgán valutatartalékot. A helyzet súlyos, így az évtizedek óta polgárháború sújtotta Jemenhez hasonlóan a családok saját gyerekeiket bocsátják áruba

Vélhetően kivételt képeznek ez alól a zsebüket megtömő tisztviselők, és az is meglehet, hogy ott vannak a Nyugatra kimenekített több ezer afgán között mint NATO-erőkkel együttműködő személyek. 

A volt pénzügyminiszter állítása nem ér mindenkit meglepetésként. Az Afganisztán újraépítéséért felelős amerikai testület (Sigar) már egy 2016-os jelentésében is jelezte: 

igazából senki sem tudja, hány katona és rendőr szolgál a kormányerőknél, ahogy azt sem, mennyire ütőképesek a tálibokkal szemben. 

(BBC)

Rovatok