Index Vakbarát Hírportál

Balra zárna az olasz Öt Csillag Mozgalom

2021. november 10., szerda 18:02

A szociáldemokratákhoz csatlakozna Brüsszelben a nem olyan régen még euroszkeptikus formáció.

Brüsszelben tárgyal csütörtökön Enrico Letta, az olasz Demokrata Párt (PD) főtitkára azzal kapcsolatban, hogy az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) csatlakozna az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójához, az S&D-hez – írta az Euractiv. Az elitellenesnek induló párt képviselői jelenleg a függetlenek közé tartoznak.

Giuseppe Conte volt olasz kormányfő, az M5S vezetője október 25-én tárgyalt Lettával az S&D-hez való csatlakozás lehetőségéről. A PD üdvözölte annak lehetőségét, hogy egy frakcióba kerüljön a nyolc M5S-képviselővel, az azonban nem világos, hogy egyikük, a függetlenként EP-alelnöknek megválasztott Massimo Castaldo így is megtarthatná-e a posztját.

Luigi Di Maio külügyminiszter, az M5S politikusa múlt szombaton azt nyilatkozta, hogy progresszív koalíciót akarnak építeni Európába, így merült fel a szociáldemokratákhoz való csatlakozás.

Az Euractiv szerint a bejelentés sokakat meglepett a pártban, és komoly nézeteltérésekhez vezetett, noha már tavaly óta folynak a tárgyalások a szociáldemokratákkal. A portál úgy fogalmazott, a tárgyalások azért húzódtak el, mert az M5S alapvetően euroszkeptikus pártként él a köztudatban.

Az Öt Csillag Mozgalom 2014-ben került be az Európai Parlamentbe, és a Brexit-párti Nigel Farage pártjával, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjával (UKIP) alakított közös frakciót Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) néven. Ezenkívül a párt aláírásokat gyűjtött annak érdekében, hogy népszavazást írjanak ki Olaszországnak az eurózónából való kilépéséről.

Rovatok