Index Vakbarát Hírportál

Digitális világot akar az Európai Bizottság

2021. november 10., szerda 16:07

Az Európai Bizottság 1,98 milliárd eurót ad a jövő évre és a 2023-as esztendőre a digitális átállás előmozdítására. A cél Európa technológiai szuverenitásának megerősítése, illetve a digitális megoldások használata.

Az EU 2022 végéig 1,38 milliárd eurót fordít például a mesterséges intelligenciára, a kvantumkommunikációs infrastruktúrára, illetve a digitális készségek fejlesztésére. Emellett fókuszál a digitális technológiák meghonosítására a gazdasági és a társadalmi életben egyaránt, írta a távirati iroda.

A testület a kiberbiztonság erősítésére a jövő esztendő végéig 269 millió eurót költ, a digitális innovációs központok hálózatának létrehozására pedig 329 milliót.

Az úgynevezett Digitális Európa program révén például határokon átnyúló adatmegosztást megkönnyítő közös gyártási, mobilitási és pénzügyi adattereket telepít, amelyek alkalmasak mesterséges intelligencián alapuló megoldások tesztelésére. A cél hatékonyan reagálni a klímaváltozási és egészségügyi kihívásokra. Hangsúlyt helyeznek biztonságos kvantumkommunikációs infrastruktúra kiépítésére is.

Rovatok