Index Vakbarát Hírportál

Közel ötmillió forintot kap egy kínai városban, aki elárulja, hogy honnan ered a koronavírus

2021. november 10., szerda 10:15

Kínában „a nép háborújaként” emlegetik a koronavírus elleni küzdelmet, és ebben a harcban a pénzt sem sajnálják. Egy kínai városban, Heihében 100 000 jüant (körülbelül 4 millió 877 ezer forintot) ajánlottak fel annak, aki segít kitalálni a hatóságoknak, hogy pontosan ki által jelent meg a koronavírus a településen.

Annak érdekében, hogy amint csak lehet, meghatározhassuk a [városban lévő] járványkitörésnek a forrását és azonosítsuk a fertőzési láncolatot. Szükség van erre a nép azért folyó háborújában, hogy megelőzhessük, irányíthassuk a járványt

– így indokolta hivatalos felhívásában a városi önkormányzat, hogy miért tartják fontosnak az első fertőzöttek megtalálását.

A tisztviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy akik külföldről rendeltek valamilyen terméket az interneten, azoknak „azonnal sterilizálniuk”, illetve teszteltetniük kell ezeket. 

A koronavírus jelenleg több mint 40 kínai városában van jelen. Kedden 43 új esetet jelentettek a hatóságok 20 különböző tartományban, régióban. Ezzel három hete kétszámjegyű a napi esetszám Kínában. 

A kínai kormány radikális intézkedéseket tesz a koronavírus ellen, mivel  a pekingi téli olimpiáig szeretnék teljesen eltüntetni a vírust az országból. A sanghaji Disneylandben ennek jegyében egyetlen fertőzött miatt teszteltek le 34 ezer embert, holott nem is volt biztos, hogy az illető egyáltalán járt az élményparkban. Egy pekingi iskolában pedig ugyancsak egy eset után tartották bent éjszakára a gyerekeket, akiket aztán másnap az intézményből vittek karanténba.

Egyesek szerint a hatóságok már túlzásokba esnek.  A Hong Kong-i Egyetem egyik virológusa például nemrég arra kijelentésre ragadtatta magát, hogy nem kellene tömeges gyorsteszteket végezni minden egyes fertőzés után, illetve „vakon” beadatni a harmadik oltásokat anélkül, hogy ismernék a vakcinák pontos hatásosságát. A kínai állami hírügynökség, a Xinhua vélhetően erre is válaszolva adott ki egy közleményt, amelyben „megkérdőjelezhetetlennek” nevezték a pekingi kormány intézkedéseit.

(via The Economic Times)

Rovatok