Index Vakbarát Hírportál

Stop az újságírók elhallgattatására irányuló pereknek

2021. november 10., szerda 21:28

Még mindig nem tettek le a munkájukat végző újságírók megfélemlítéséről. Ez derül ki az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos nyilatkozatából. Vera Jourová azt mondta: az újságírók megfélemlítését célzó, a közéleti részvételt megakadályozó úgynevezett perek száma növekszik Európában. Hozzáfűzte: ez a fajta visszaélés elfojtja a tájékoztatáshoz való jogot, írta a távirati iroda.

Az Európai Parlament plenáris ülésén, a tömegtájékoztatás szabadságának és sokszínűségének megerősítéséről szóló vitában a biztos úgy fogalmazott: az ilyen perek ellenséges környezetet teremtenek az újságíróknak, ami akadályozza hivatásuk gyakorlását. Ráadásul gátolja a jogvédők tevékenységét is.

Jourová hangsúlyozta: az újságírók és a jogvédők tevékenysége rendkívül fontos a demokrácia kiterjesztéséhez, mivel társadalmi szerepük a közérdekeket védi.

Jelezte: az Európai Bizottság néhány hónapon belül bemutatja javaslatát az újságírók elhallgattatására szolgáló indokolatlan jogi eljárások megszüntetésére.

Rovatok