Index Vakbarát Hírportál

Letelt a két hét, II. Erzsébet visszatér

2021. november 11., csütörtök 21:24

Jelen lesz a háborús áldozatok emléke előtt tisztelgő hagyományos vasárnapi londoni ceremónián a brit uralkodó – közölte csütörtökön a Buckingham-palota.

A 95 esztendős II. Erzsébet királynőnek ez lesz az első nyilvános, hivatalos programja azóta, hogy orvosai a múlt hónapban pár hét pihenést írtak elő számára. Az udvar szóvivőjének csütörtök esti bejelentése szerint a királynő az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően a londoni külügyminisztérium teraszáról figyeli majd az emlékünnepséget.

A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja mindig az első világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes. Az 1919 óta évente megrendezett központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph lesz. 

II. Erzsébet királynő a korábbi évtizedekben személyesen is megkoszorúzta az emlékművet, ám miután férje, Fülöp edinburghi herceg 2017-ben visszavonult a közélettől és befejezte hivatalos szerepléseit, az uralkodó sem koszorúz, nevében azóta elsőszülött fia, Károly trónörökös helyezi el minden évben a királyi család koszorúját. Az idei Remembrance Sunday lesz az első ilyen megemlékezés azóta, hogy Fülöp herceg elhunyt.

A királynő az utóbbi hetekben két jelentősebb programot is lemondott: a múlt hónapban a tervekkel ellentétben nem utazott el Észak-Írországba, és múlt hétfőn nem volt jelen a skóciai Glasgowban zajló ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem.

(via MTI)

Rovatok