Index Vakbarát Hírportál

Értékes cári családi ékszerek kerültek kalapács alá

2021. november 11., csütörtök 08:05

Átszámítva csaknem 300 millió forintért keltek el Marija Pavlovna Romanova nagyhercegnőnek, II. Miklós cár nagynénjének Oroszországból az 1917-es forradalom alatt kicsempészett ékszerei egy szerdai genfi árverésen – számolt be az MTI.

A nagyhercegnő ékszerdobozából előkerült nagy ovális zafírért és gyémánt brossért, valamint a hozzá tartozó fülbevalókért 806 500 svájci frankot (278 millió forintot) fizetett egy névtelenséget kérő telefonos licitáló. A Sotheby’s aukciósház előzetesen 280 és 480 ezer frank közötti leütési árral számolt.

A nagyhercegnő a szentpétervári társasági élet királynőjének számított, és csodálatos ékszergyűjteménnyel rendelkezett. Az ékszereket a nagyhercegnő barátjára, Albert Henry Stopford brit diplomatára bízta, aki más ékszerekkel együtt Londonba vitte őket. A munkásnak álcázott brit diplomatát Marija Pavlovna legidősebb fia, Borisz engedte be titokban a még ki nem fosztott 360 szobás Néva parti Vlagyimir-palotába. Itt újságpapírba csomagolta, majd 2017 szeptemberében magával vitte Londonba, és egy bank széfjében helyezett el 244 darab ékszert.

Pavlovna az orosz forradalom elől Franciaországba menekült, ott halt meg 1920-ban. A lányára, Jelena nagyhercegnőre, házassága révén Ilona görög és dán királyi hercegnére hagyott ékszerek közül a brosst és a fülbevalókat egy másik európai hercegi család vásárolta meg a családtól egy 2009-es árverésen.

Rovatok