Index Vakbarát Hírportál

A náci kegyetlenségekről szóló csaknem hetvenéves képregényt találtak

2021. november 12., péntek 16:25

A koncentrációs táborok náci kegyetlenkedéseit realisztikusan ábrázoló legrégebbi képregényre bukkanhatott egy holland történész.

Az amerikai képregény a Nazi Death Parade (Náci halálparádé) címet viseli, és már 1944-ben valós képet mutatott a gázkamrákban zajló tömeggyilkosságokról.

A rajzok szemtanúk leírásain alapulnak – mondta Kees Ribbens, a háborúkkal, holokauszttal és tömeggyilkosságokkal foglalkozó holland intézet professzora, aki a képregényt egy amerikai internetes kereskedőnél fedezte fel, és már megkezdte a tanulmányozását.

A rajzok feltételezhetően August Maria Froehlichtől származnak, aki Ausztriából emigrált az Egyesült Államokba. Megrajzolta az emberek szállítását állatvagonokban, a tusolónak álcázott gázkamrákban zajló gyilkosságokat, a holttestek elégetését.

Froelich valószínűleg szovjet katonák a Lengyelország területén lévő majdaneki megsemmisítő tábor felszabadítása után tett vallomásait olvasta.

A képregény a náci rezsim elleni politikai vitairat része volt, kiadói a közvéleményt próbálták befolyásolni a történész szerint.

Ha a szavak nem hatnak, megteszik a képek

– mondta.

Bár a második világháború idején eljutottak külföldre a zsidóüldözésről szóló jelentések, a népirtásról szóló híreket sokszor nem hitték el.

Már a negyvenes években is ábrázolták a koncentrációs táborokat és a nácik kegyetlenkedéseit képregényekben, azok azonban tele voltak klisékkel, és nem mutatták be a zsidók szisztematikus megsemmisítését. Csak évekkel később ábrázolták realisztikusan a holokausztot, kiemelkedő jelentőségű Art Spiegelman amerikai művész Maus című kötete.

(MTI)

Rovatok