Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: a szegényeknek vissza kell adni a szólásjogot

2021. november 12., péntek 15:05

Ferenc pápa a szegénység, a munkanélküliség, a társadalmi egyenlőtlenség és az azokat övező közöny terjedésére hívta fel a figyelmet, Assisiben. A katolikus egyházfő úgy fogalmazott: előfordul, hogy egyeseknek a szegények látványa „zavaró és nehezen elviselhető, gyakran hallani, hogy maguk a szegények felelősek helyzetükért”.

A Szentatya azonban úgy véli: a „szegényeknek vissza kell adni a szólásjogot”, mivel igényeiket túl régóta nem veszik figyelembe.

Úgy fogalmazott: „Eljött az ideje, hogy felnyissuk szemünket az egyenlőtlenséggel szemben, amelyben oly sok család él, itt az idő, hogy feltűrjük az ingujjat, és munkahely-teremtéssel visszaszolgáltassuk méltóságukat”. Hozzáfűzte: „itt az idő, hogy felháborodjunk az éhező, rabszolgasorsra kényszerített, tengeren és hajótörés közepette hányattatott, mindenfajta erőszak áldozatává váló gyerekek látványával szemben, itt az ideje, hogy vége legyen a nők elleni erőszaknak”, tudósított a távirati iroda. 

Ferenc pápa „az otthonok és szívek ajtajának megnyitását” sürgette azok előtt, akik ott kopogtatnak.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: „Ahol testvériség van, ott az őszinte befogadást is meg lehet élni, ahol viszont a másiktól való félelem uralkodik, a másik életének lenézése, ott visszataszítás születik”. Megjegyezte: a szegényeknek nemcsak élelemre és meleg italra, hanem elsősorban a lelki kirekesztés felszámolására van szükségük.

Ferenc pápa a szegényeket oltalmazó Tours-i Szent Márton ünnepének másnapján látogatott Assisibe, a szegénységi fogadalomban élő Szent Ferenc városába. Az egyház vasárnap tartja meg a Szegények Világnapját, amelyet Ferenc pápa vezetett be 2016-ban. A pápát ötszáz rászoruló várta, akik Európa több országából érkeztek. A szegény vándorokat jelképező köpenyt és vándorbotot adtak át neki.

Rovatok