Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Magyarország sikeres a gazdaság újraindításában

2021. november 12., péntek 16:51

Magyarország a gazdasági újraindítás szempontjából Európa legsikeresebb országai között van. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a távirati irodának, azután, hogy felszólalt egy bécsi tanácskozáson, amelynek a témája az Európai Unió jövője, gazdasági kilátásai és a pandémia elleni védekezés volt.

A kancellária-miniszter hangsúlyozta: Magyarország az unió leggyorsabban növekvő országai közé tartozik, ahol a pandémia előtti gazdasági teljesítmény a legkorábban állt helyre.

Gulyás Gergely jelezte: a tanácskozás résztvevői úgy látták; van közép-európai identitás, ami a versenyképesség szempontjából fontos, illetve, hogy a hagyományos európai értékek megőrzését Közép-Európa tartja talán a legfontosabbnak az EU-ban. A miniszter kijelentette: nem akarnak európai egyesült államokat, hanem továbbra is az államok szövetségeként tekintenek az EU-ra, így politikamentes és a szerződéseket figyelembe vevő szerepet várnak az Európai Bizottságtól.

Kitért arra is: a tanácskozáson szó volt a migrációról is, amivel kapcsolatban kifejtették, Lengyelországot egységesen kell az Európai Uniónak támogatnia.

Hozzátette: ha a lengyelek igénylik, akkor ez fizikai támogatást is jelenthet, de anyagi támogatást mindenképpen. Gulyás Gergely szerint a külső határvédelemhez az EU-nak mind Lengyelország, mind Magyarország esetében hozzá kell járulnia.

Rovatok