Index Vakbarát Hírportál

Beperelte a Klubrádió a Magyar Államot Strasbourgban

2021. november 12., péntek 06:00

A strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságán beperelte a Magyar Államot a Klubrádió. A médiaszolgáltató csütörtökön fordult a bírósághoz.

 Keresetük szerint a a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megsértette a véleménynyilvánításhoz fűződő jogaikat, amikor 2020 szeptemberében megtagadták a rádió frekvencia-használati engedélyük meghosszabbítását.

Ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkét – állítják.

A klubrádió szerint mondvacsinált okokkal tagadták meg a frekvenciahasználati joguk meghosszabbítását. A rádió korábban már a Fővárosi Törvényszéken és a Kúrián is megtámadta a döntést, de mindkét testület a Médiatanácsnak adott igazat. 

A magyar bíróságok azzal érveltek, hogy a médiatörvény szerint két, azonos típusú jogsértés esetén – és ez a Klubrádiónál jogerős bírósági döntések szerint megtörtént – a médiaszolgáltatási jogosultság nem hosszabbítható meg. A Klubrádió ezzel szemben a állítja, hogy a Médiatanács más rádióknál, hasonló kihágások esetén gond nélkül meghosszabbította a frekvenciahasználati engedélyt, azok mind a mai napig akadálytalanul működhetnek.

Mivel az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget kimerítettük, nem volt más választásunk, minthogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz forduljunk, ezzel tartozunk a hallgatóinknak és a Klubrádió munkatársainak is

– mondta Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója az európai bíróság felkereséséről. 

Októberben kiderült, hogy további fél évig a Spirit FM-é marad az a frekvencia, amelyet korábban a klubrádió használt. 

(Via Media1)

Rovatok