Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Csazov elvtárs

2021. november 12., péntek 16:30

Meghalt Jevgenyij Csazov kardiológus akadémikus, aki 1967 óta a szovjet egészségügyi tárca 4. főosztályának vezetőjeként csaknem két évtizeden át volt a Kreml főorvosa.

Csazov 1987 és 1990 között egészségügyi miniszterként vaszkuláris központok hálózatának fejlesztésébe kezdett az országban. A szívinfarktusos betegek kezelésének és a fibrinolizin alkalmazásával történő vérrögoldásnak általa kidolgozott módszere nemzetközileg elismert volt. Az általa kifejlesztett trombolitikus terápiáért 1982-ben megkapta Lenin-rendet.

Brezsnyevtől Gorbacsovig a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkárainak személyi orvosa volt.


„Szerencsés ember maga, már a harmadik főtitkárt temeti, és még mindig él!” – súgta oda Jevgenyij Csazovnak Csernyenko végső búcsúztatásán egy fontos elvtárs. Nem véletlenül, hiszen a Szovjetunió legfontosabb politikusainak egészségét őrző híres négyes osztály vezető főorvosának posztja nem volt veszélytelen állás. A Szovjetunióban ugyanis az egészség, főleg a párt vezetőinek egészsége mindig is politikai kérdés volt – írta Csazovról a Moszkvatér szerzője

Ezt a funkcióját Borisz Jelcin orosz elnök mellett is megőrizte, emellett hazája politikai, kulturális és katonai elitjének számos más ismert személyiségét kezelte. Az erről szóló történeteket 2012-ben jelentette meg az Így mentek el a vezérek – A Kreml főorvosának feljegyzései című bestsellerben. 

Utolsó éveiben az orosz nemzeti kardiológiai kutatóintézet tiszteletbeli igazgatója volt. A 92 esztendősen eltávozó orvos a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja volt.

Rovatok