Index Vakbarát Hírportál

Portugália törvényben tiltotta meg, hogy a főnök munkaidőn kívül hívjon vagy írjon

2021. november 12., péntek 14:03

Új munkaügyi törvényeket fogadtak el Portugáliában, melyek célja a munkavállalók számára a jobb mentális egészség, és az egészségesebb egyensúly fenntartásának biztosítása a munkaidő és a magánélet között. Az ország ezzel szeretne digitális nomádokat bevonzani, segítségükkel pedig lendíteni a portugál gazdaságon.

A törvény értelmében a munkáltatók ezentúl nem monitorozhatják aktívan a munkavállalóikat, illetve kéthavi találkozót kell a főnökök és beosztottak között szervezni az elszigetelődés csökkentésének érdekében.

Ezen felül a törvény szerint azok a főnökök büntethetők, akik munkaidőn túl megpróbálnak kapcsolatba lépni beosztottaikkal.

Emellett a portugál állam kötelezheti a munkáltatókat arra, hogy a munkavállalók home office-ban végzett távmunkája miatt állják a megemelkedett közüzemi költségeket, például az alkalmazott gáz- vagy villanyszámlájának pluszköltségét.

A portugál parlament nem fogadott el mindent a benyújtott törvénytervezetek közül. Ilyen például a „Kikapcsolás joga” munkacímmel beadott javaslat, mely biztosította volna, hogy az alkalmazott jogszerűen kikapcsolhassák munkaeszközeiket, írta meg a Qubit az Euronews nyomán.

Ana Mendes Godinho munkaügyi miniszter a Web Summiton elmondta, a koronavírus miatti lezárások egyértelművé tették, hogy mielőbb szabályozásokat kell bevezetni a távmunkával kapcsolatban. Godinho szerint, ha kihasználják a távmunka előnyeit, és csökkentik a vele járó hátrányokat, az fordulópontot jelenthet az ország gazdaságában. A miniszter szerint Portugália a legjobb hely, melyet a digitális nomádok és a távmunkások választhatnak maguknak, éppen ezért szeretnék őket az országba vonzani.

(Borítókép: Daniel Acker / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok