Index Vakbarát Hírportál

Romániában kiakadtak a vadászati törvényre

2021. november 12., péntek 07:42

Levélben fordult Klaus Iohannis államfőhöz a Román Madártani Társaság: azt kérik, hogy ne hirdesse ki a parlament által nemrég megszavazott vadászati törvényt, amely napi kvótákat állapít meg a költöző madarak kilövésére.

A romániai madarászok úgy vélik, ha az államfő aláírja a vadászati törvényt az katasztrofális hatással lehet Románia biodiverzitására. Az új jogszabály 

Az ornitológusok szerint egyes madárfajok túlzott vadászata felborítja a biodiverzitást. Például az eddig érvényes vadászati törvényhez képest  a nagy liliket (Anser albifrons) ezentúl halomra lehet gyilkolni: egy vadászati szezonban több mint 865 ezer példányt  lőhetnek le, ami a tizenhétszerese az eddig megengedettnek. Hasonló vagy még durvább a helyzet a vadgerlék (Streptopelia turtur) és a mezei pacsirták (Alauda arvensis) esetében is - emlékeztet a Főtér

A szakemberek úgy vélik, hogy tiltani kell az országosan, európai szinten vagy globálisan veszélyeztetett fajok kilövését, csökkenteni kell a csökkenő populációval rendelkező fajok kilövési kvótáját, a vadászati jog megszerzését pedig egy éves próbaidő, elméleti és gyakorlati vizsga feltételéhez kell kötni. 

Érdekesség, hogy a törvénymódosítást korábban szinte valamennyi romániai párt megszavazta, pedig az ornitológusok már akkor is tiltakoztak, mondván a jogszabály elfogadása esetén egyes fajok végleg eltűnhetnek. A politikusok viszont azzal vágtak vissza, hogy a fauna szabályozása a vadászok dolga, nem a környezetvédő civileké.

(Borítókép:   Alfred Trunk / McPhoto / ullstein bild / Getty Images)

Rovatok