Index Vakbarát Hírportál

Kína szemet vetett Japán lakatlan szigetcsoportjára, az Egyesült Államok segítséget ajánl

2021. november 13., szombat 07:56

A Japán és az Egyesült Államok közötti védelmi kapcsolatokról egyeztetett pénteken a japán külügyminiszter, Hajasi Josimasza és amerikai hivatali partnere, Antony Blinken.

Hajasi a beszélgetést követően újságíróknak azt mondta, Washington továbbra is elkötelezett Japán védelme mellett, például a Szenkaku-szigeteket illetően.

A japán fennhatóság alatt álló, Okinava közelében található lakatlan szigetcsoportot Kína is magának követeli, Tokió pedig rendszeresen tiltakozik amiatt, hogy a kínai parti őrség a szigetek közelében tartózkodik.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a beszélgetés alkalmával egyetértettek a Tajvani-szoros stabilitásának fontosságában is.

A felek élesen elítélik a Kelet-kínai-tenger és a Dél-kínai-tengerre vonatkozó status quo minden egyoldalú, Kína részéről megfogalmazott megváltoztatását, továbbá közösen lépnek fel a Kínával kapcsolatos ügyekben – áll a japán külügyi tárca közleményében.

Kína saját területének részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra is. Peking ezért októberben tiltakozott amiatt, hogy szerinte az amerikai haditengerészet hajói számos alkalommal „fitogtatták erejüket” a Tajvani-szorosban az elmúlt időszakban, „rossz üzeneteket” küldve ezzel a sziget függetlenségét hirdető erőknek, és veszélyeztetve a régió „békéjét és stabilitását” – számolt be az MTI.

Rovatok