Index Vakbarát Hírportál

Egy TikTokon terjedő segélykérő kézjel mentett meg egy lányt a zaklatójától

2021. november 13., szombat 05:46 | aznap frissítve

Egy integetésnek tűnő kézjel mentett ki egy 16 éves, eltűntnek hitt lányt 61 éves fogvatartója autójából. A mozdulatot épp arra találták ki, hogy valaki jelezhesse: bajba került, segítségre van szüksége. A tinédzser szerencséjére felismerték a néma segélykérést, amely tavaly óta terjed a neten.

Mintha csak az elhaladó autósoknak integetett volna egy lány egy autó anyósüléséről Kentuckyban, amikor valaki felismerte a TikTokon terjedő kézjelet, és azonnal rájött, hogy ez nem a barátságosság, hanem a kétségbeesett segélykérés szimbóluma.

Haladéktalanul riasztotta a rendőröket, és közölte, hogy gyanúja szerint a fiatal utas bajban van. Sem a rendőrségi ügyeletes, sem az általa helyszínre küldött rendőrök nem ismerték ugyan a kézmozdulatot, de nyomban az autó nyomába eredtek, és leállították a sztrádán – ismertette a részleteket a New York Times.

Ekkor derült ki, hogy az anyósülésen utazó lány rejtélyes eltűnését szülei már két nappal korábban bejelentették a távoli, észak-kaliforniai Asheville-ben.

A 16 éves lány egy újfajta vészjelzést használt. A Laurel megyei seriff hivatala szerint a hüvelykujját a tenyerére szorította, mielőtt rácsukta volna az ujjait. A segélykérés jelzését a Kanadai Nők Alapítványa hozta létre, hogy a bajbajutottak jelezhessék: bántalmazás fenyegeti őket, emiatt segítségre van szükségük.

A felvételen látható nő például igazából nem a banánkenyér receptje iránt érdeklődik, hanem a barátnőjének mutatja, hogy veszélyben van, miközben a háttérben a férje mit sem sejt a néma mozdulatból.

A világjárvány miatt szükségessé vált korlátozások megnehezítik a bántalmazásnak vagy erőszaknak kitetteknek, hogy biztonságosan segítséget kérjenek – indokolta az alapítvány, mi késztette őket a vészjelzés kiötlésére, ami főként a TikTok révén terjedt el.

A segélykérés indokolt volt

A seriff helyettesei letartóztatták a sofőrt, az észak-kaliforniai Cherokee-ban élő, 61 éves James Herbert Bricket, és törvénytelen fogva tartással vádolták meg. A telefonján azonban gyermekpornográf képeket is találtak, így a vád súlyosbodott.

A lány és Brick „ismerősök”, de nem állnak rokonságban – közölte Gilbert Acciardo, a Laurel megyei seriff hivatalának sajtószóvivője. A lány elmondta a nyomozóknak, hogy Brickkel együtt utazott Észak-Karolinából Tennessee-n és Kentuckyn át Ohióba, ahol a férfi rokonsága él. Brick azonban menekülésre kényszerült, miután hozzátartozói megtudták, hogy a lány kiskorú, ráadásul a szülei bejelentették az eltűnését.

A tinédzser azt mondta, hogy megpróbálta felhívni az autósok figyelmét, miközben Ohióból délre utaztak.

Az nem derült ki, hogy hányan látták a lány segélykérő jelzését – mondta Acciardo. Amikor a helyettesek leállították az autót, a lány kétségbeesetten feléjük is jelzett.

Egyikük sem értelmezte az üzenetet. „De most már ismerjük a jelentését” – közölte a szóvivő.

A nyomozók szerint Brick azt hitte, hogy a lány egyszerűen csak integet a többi autósnak, és nem is próbálta megakadályozni. Megdicsérték a lányt a jelzés alkalmazásáért, amely sokak számára hasznos lehetne, ha általánosan elterjedne.

A missing girl from North Carolina was rescued after she signaled for help using a hand gesture she learned on TikTok, police say. A motorist recognized the gesture and called police.https://t.co/r27x0jjXhO

— CNN Breaking News (@cnnbrk) November 7, 2021

„Ez talán a legjobb dolog, amit a 48 éves járőri szolgálatom alatt láttam” – mondta a rendőrök egyike.

A négy ujj alá zárt hüvelykujj

A TikTokon és a YouTube-on látogatók milliói látták a segélykérő kézjelet bemutató videókat, amiket még a Világbank és a Women’s Funding Network is népszerűsít 2020 áprilisa óta.

A Kanadai Nők Alapítványa azt tanácsolja: aki látja a jelzést, ne hívja azonnal a hatóságokat, hanem lehetősége szerint keresse fel a jelzést használó személyt. A kézjel nem felel meg semminek az amerikai jelnyelvben. Eredményességének és hatékonyságának a tudatosság a feltétele.

„Megkönnyebbülten értesültünk, hogy valaki képes volt alkalmazni a jelet egy nagyon veszélyes helyzetben, és hogy valaki azt is tudta, hogyan kell reagálni” – mondta Andrea Gunraj, a Kanadai Nők Alapítványának alelnöke.

Amikor a kézjelről döntöttek, egy olyat fogadtak el, amely egyszerűen megmutatható, és akár egy videóhívás során is azonosítható.

Jóllehet biztató, hogy a jelzés egyre szélesebb körben válik ismertté, folytatni kell a felvilágosítást.

Tisztában vagyunk azzal, hogy bármennyi ilyen helyzetről hallunk a hírekben, több ezer olyan eset lesz, amiről sosem értesülünk, mert zárt ajtók mögött történik

– mondta Gunraj.

A szerencsés véletlenek sorozata is közrejátszott abban, hogy a lányt Kentuckyban sikerült megmenteni – hangoztatta az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központjának szóvivője.

„Mindig azt mondtuk, hogy csupán egy ember is elég egy eltűnt gyermek megmentéséhez. Sosem tudni, mikor kerülünk ilyen helyzetbe. Ezúttal a lány jelzett, az az egy személy odafigyelt, és nyomban riasztott” – mondta Angeline Hartmann.

(Borítókép: Canadian Women’s Foundation)

Rovatok