Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: A keresztényeknek tenni kell a szegénység ellen

2021. november 14., vasárnap 17:07

Az emberi fejlődés visszásságának nevezte a szegénység terjedését Ferenc pápa, aki konkrét cselekvést sürgetett az egyháztól és a hívőktől is Rómában, a Szent Péter-bazilikában. A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a mai világ történelmére is szenvedés, erőszak, igazságtalanság nyomja rá a bélyegét, és ezek leginkább a „gyenge láncszemet” jelentő szegényeket sebzik meg, és nyomják össze gyakran terhükkel, tudósított a távirati iroda. A szentatya hozzáfűzte: az igazságtalanság és az egyenlőtlenség áldozataivá válnak a selejtezés társadalmában, amely gyorsan elrohan mellettük anélkül, hogy látná őket, és gátlástalanul sorsukra hagyja őket.

Ferenc pápa jelezte: az általa 2016-ban bevezetett, szegényeknek szentelt egyházi világnap éppen azt a célt szolgálja, hogy „ne fordítsuk el tekintetünket, és ne féljük közelről látni a gyengébbek szenvedését”.

A katolikus egyházfő kijelentette: konkrét döntések és tettek hiányában, amelyek a rászorulók iránti figyelmet, szolidaritást, gondoskodást szolgálják, a szegények szenvedését nem lehet enyhíteni. Szerinte változás kell az embereket selejtező gazdaságban, amely peremre szorítja őket. Úgy vélte: elsősorban a keresztények feladata, hogy a reményt élesszék a mindennapi emberi kapcsolatokban, és ugyanazt képviseljék a társadalmi és a politikai elkötelezettség eszközeivel.

A Szentatya úgy látja: a jobb jövőbe vetett remény nem merülhet ki „passzív várakozásban” vagy „boldogító optimizmusban”, hanem a keresztények jelenlétét igényli a „világ romjain a remény fáradhatatlan építőiként”.

Ugyanezt szorgalmazta az egyház esetében is.

A szentmisén Ferenc pápa egy fából faragott pásztorbotot tartott a kezében az ünnepi szertartásokon szokásos díszesebb és értékesebb pásztorbotok helyett. A szentatya úgy fogalmazott: miközben az emberiség folyamatosan fejlődik és halad előre, „a szegények mindig közöttünk vannak”. Emlékeztetett arra, hogy pénteken a szegénységi fogadalmat tévő Szent Ferenc városában, Assisiben találkozott az Európa különböző országaiból érkezett szegényekkel. Szerinte a szegények kiáltásával együtt a Föld kiáltását is meg kell hallani. A COP26 klímakonferenciához kapcsolódva Ferenc pápa azonnali és hosszú távú cselekvést sürgetett a világ politikai és gazdasági vezetőitől. A jóakaratú embereket pedig arra kérte, vállaljanak aktív szerepet a közös otthon védelmében.

Rovatok