Index Vakbarát Hírportál

Határvillongás Baku és Jereván között

2021. november 14., vasárnap 17:56

Örményország és Azerbajdzsán kölcsönösen azzal vádolta meg egymást vasárnap, hogy a másik tüzet nyitott a két állam határánál, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah közelében. Az örmény védelmi minisztérium azt közölte, hogy azerbajdzsáni katonák támadást kíséreltek meg a határnál, ami heves tűzharchoz vezetett, de végül „sikerült feltartóztatniuk az ellenséget”. Az azeri védelmi tárca azt jelezte: az örmény hadsereg „sorozatosan és válogatás nélkül” lőni kezdte az azeri katonák több állomáshelyét. Hozzáfűzték: megtették a szükséges lépéseket, hogy véget vessen a „provokációknak”. Áldozatokról nem érkezett hír, írta az MTI.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 szeptemberében éleződött ki újra: Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által megszállva tartott környező területek visszafoglalására, hadműveletei sikerrel jártak.

A héten Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök, valamint Nikola Pasinján örmény miniszterelnök nyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében fegyverszünet jött létre a konfliktus térségében.

Az örmény és az azeri fél az elfoglalt állásokban maradt, számos körzet Baku ellenőrzése alá került, és a frontvonal, valamint a Lacsinszkij-folyosó mentén orosz békefenntartókat vonultattak fel.

Rovatok