Index Vakbarát Hírportál

Líbiában jelentkezett az elnökválasztásra Kadhafi fia

2021. november 14., vasárnap 17:52

Regisztráltatta magát jelöltként a líbiai elnökválasztásra a néhai diktátor, Moammer Kadhafi fia, Szaif al-Iszlám. A választást december 24-én tartják. A 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafi egyike a jelöltek listáján szereplő ismert személyiségeknek, akik között ott van az ország keleti felét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok, Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh ügyvezető miniszterelnök és Aguila Száleh parlamenti elnök is, írta az MTI.

A tervezett elnök- és parlamenti választásokat továbbra is kétségek övezik, mivel az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként.

A kötélhúzás a szélesebb értelemben vett líbiai békefolyamatot is veszélyezteti, amelynek a többi között célja a régóta megosztott állami intézmények egyesítése és a külföldi zsoldoscsapatok kivonása. A párizsi nemzetközi Líbia-konferencián a résztvevők pénteken megállapodtak abban, hogy büntetőintézkedéssel sújtják, aki megzavarja vagy megakadályozza a voksolást.

Kadhafi feltehetően a NATO-támogatta 2011. évi felkelés előtti időszak nosztalgiájára épít. Moammer Kadhafit 2011 októberében fogták el szülővárosában, Szirtben, és agyonlőtték.

Rovatok