Index Vakbarát Hírportál

Apró szépséghibával újabb német tartomány fordult balra

2021. november 15., hétfő 19:20

Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban összeállt a baloldal, a választásokon legnagyobbat bukó kereszténydemokraták kiszorultak a kormányból.

Újraválasztották Mecklenburg–Elő-Pomeránia német tartományi miniszterelnökének a 2017 óta hivatalban lévő szociáldemokrata (SPD) Manuela Schwesiget. A Die Welt cikke szerint a schwerini tartományi parlamentben 79 leadott szavazatból 41-et kapott.

Apró szépséghiba a sikerében, hogy a mögötte álló baloldali koalíciónak – amelyet az SPD és a tőle balra álló Baloldal (Die Linke) alkot – 43 mandátuma van, tehát nem mindegyik képviselőjük voksolt Schwesigre. Az új koalíciós kormány a sajtó szerint már hétfő este kabinetülést tart.

A szeptember 26-i tartományi választás győztese toronymagasan az SPD volt 39,6 százalékos eredménnyel, a 2016-os választásokhoz képest kilenc százalékpontot erősített a párt.

A második helyet a radikális jobboldali Alternatíva Németországért párt (AfD) szerezte meg 16,7 százalékkal, ami négypontos gyengülést jelent.

A harmadik helyre a Kereszténydemokrata Unió (CDU) futott be 13,3 százalékkal. Manuela Schwesig eddigi koalíciós partnere mintegy hat százalékpontot vesztett öt év alatt – amellett hogy a szintén szeptember 26-án tartott szövetségi választást is elvesztette.

A szociáldemokraták újdonsült partnere, a Baloldal 9,9 százalékos eredménye több mint három százalékpontos visszaesést és történelmi mélypontot jelent.

Rovatok