Index Vakbarát Hírportál

Koronavírusos az oltásszkeptikus Osztrák Szabadságpárt elnöke

2021. november 15., hétfő 17:09 | aznap frissítve

Herbert Kickl nem tud ott lenni a járványügyi korlátozások elleni tüntetésen.

Két hétre karanténba került Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, aki erről Facebook-posztban számolt be. A jobboldali ellenzéki politikus a hétvégén végeztetett PCR-tesztet, miután rajta és családtagjain is a koronavírus-fertőzés tünetei mutatkoztak. A hatóságok hétfőn tájékoztatták arról, hogy pozitív lett a tesztje.

Kicklnek egyelőre enyhe tünetei vannak, és nem lázas. Mint írta, orvosa utasításai alapján gyógyszereket szed, és egyébként azt tartaná helyesnek, ha minden koronavírusos beteg személyre szabottan kapna gyógyszereket ahelyett, hogy magára hagyják, ami szerinte gyakori eset.

A pártelnök megbetegedése nagy visszhangot kapott az osztrák és német sajtóban, mivel az FPÖ a szigorú intézkedések és az oltás kötelezővé tétele ellen kampányol. A szabadságpárti politikusok közül Kicklt kifejezetten az oltásszkeptikusok közé sorolják – derül ki a Die Presse cikkéből.

Éppen a múlt héten jelentette be, hogy szombaton tüntetést tartanak Bécsben „a szabadságért, az emberi méltóságért, az egészségért és a diszkrimináció és korlátozás ellen”. Kickl Facebookon azt írta, hogy a karantén miatt személyesen nem, de lélekben ott lesz a megmozduláson.

November elején a járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában szigorítások léptek hatályba a koronavírus ellen be nem oltottak számára. A kormány döntése értelmében csak beoltott vagy gyógyult személy mehet étterembe, szépség- és masszázsszalonba, fitnesz- és sportterembe, szállodába, illetve látogathat mozit vagy színházat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze.

Rovatok