Index Vakbarát Hírportál

Kijev: Moszkva fokozza a feszültséget Kelet-Ukrajnában

2021. november 15., hétfő 17:14

Oroszországnak átláthatóvá kell tennie katonai tevékenységét, mert csak így lehetséges elkerülni a feszültség fokozódását Ukrajnával. Ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mondta, miután Brüsszelben tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. Hozzáfűzte: az utóbbi hetekben megnőtt az orosz katonai erők koncentrációja Ukrajna határainál, nincs közvetlen kockázata egyik NATO-tagállam megtámadásának, de „szoros figyelmemmel” követik a helyzetet, írta a távirati iroda.

Stoltenberg megerősítette: a szövetség továbbra is illegitimnek tekinti a Krím félsziget orosz megszállását és a Donyec-medencében szerveződő oroszszimpatizáns fegyveresek támogatását.

Hangsúlyozta: valamennyi NATO-tagország egyöntetűen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, és támogatja azokat a reformokat, amelyek megerősítik Kijev euroatlanti törekvéseit.

Dmitro Kuleba úgy vélte, ami jelenleg az ukrán–orosz határon tapasztalható, az nem egyszerű csapatösszevonás.

Az ukrán diplomácia vezetője szerint „a helyzet egyre romlik”, és Moszkva arra akarja felhívni a figyelmet, hogy nagyon gyorsan képes aktiválni katonai egységeit.

Úgy fogalmazott: Oroszország továbbra is fokozza a feszültséget Kelet-Ukrajnában, fegyvereket szállít, csapatokat vezényel oda, pénzügyileg támogatja a megszállást, továbbá orosz útlevelet bocsát ki a helyieknek.

Rovatok