Index Vakbarát Hírportál

Sötétebb árnyalatú lesz a kék a francia nemzeti lobogón

2021. november 15., hétfő 16:24 | aznap frissítve

Emmanuel Macron francia elnök úgy döntött, ezentúl tengerészkék színű lesz a kék sáv a francia nemzeti zászlón. A régi-új színezetű lobogót már tavaly kihelyezték az elnöki hivatalra, amit semmilyen hivatalos bejelentés vagy ceremónia nem kísért. 

Az ok elég egyszerűnek tűnik: Macronnak jobban tetszik ez a szín, mert anno ez az árnyalat szerepelt a francia forradalom idején meghonosodott háromsávos lobogón. 

Igazából van egy világosabb árnyalat is, amely ugyanúgy hivatalosnak számít. A világosabb kéket (a cikkíró férfi, így nem látja a különbséget – a szerk.) Giscard d’Estaing francia államfő vezette be 1976-ban, hogy jobban illeszkedjen az Európai Unió zászlajának kékjéhez. 

Elképzelhető, hogy Macron választása jelképes erővel bír; ezzel akarja jelezni, hogy Franciaország, bár tagja az uniónak, önálló, szuverén állam. A lassan negyven évvel ezelőtti változtatás esztétikai céllal történt, lévén hogy számos helyen egymás mellett lóg az uniós és a francia zászló. 

A sötétebb verzió azonban rendületlenül lobogott ’76 után is a francia haditengerészeti és a kormányzati épületeken. 

Hogy most mehet-e a kukába a világosabb kék sávú zászló, nem világos, de a hatóságok hangsúlyozzák, a lépés nem EU-ellenes, pláne hogy Párizs januárban veszi át az unió soros elnökségét. 

(BBC)

Rovatok