Index Vakbarát Hírportál

Bajban Bosznia, menekülnek a fiatalok

2021. november 17., szerda 15:50

Felpörgött a gazdasági kivándorlás Bosznia-Hercegovinából, tízezrével hagyhatják el az országot a fiatalok.

Egyre több fiatal akarja elhagyni Bosznia-Hercegovinát anélkül, hogy később haza szándékozna térni – derül ki egy friss ENSZ-felmérésből, amiről szerdán számolt be a Euronews hírportálja.

A kutatásban 5000 fiatalt kérdeztek meg, 47 százalékuk mondta azt, hogy el szeretné hagyni az országot, sőt, 24 százalékuk végleg távozna. A portál megjegyezte, a kivándorlás régi tendencia Bosznia-Hercegovinában, az elmúlt évtizedekben pedig még intenzívebbé vált.

A Euronews által szemlézett jelentés rámutatott, hogy új dimenzió nyílt a fejlettebb országokba történő, gazdasági elvándorlásban, ennek pedig a balkáni országra nézve is súlyos következményei lehetnek.

Az az általános benyomás, hogy az elvándorló lakosság struktúrája változik, több és több fiatal szeretne végleg távozni, ami az ország társadalmi, gazdasági és demográfiai trendjeit, valamint általában véve a fejlődését is befolyásolja

– magyarázták.

A kutatás eredményei alapján végzett becslés szerint 22 300–23 700 18–29 év közötti fiatal hagyhatja el az országot ideiglenesen vagy végleg a következő egy évben.

Rovatok